08.12.2022 |
Viure als Pirineus

Preocupació entre els ramaders de l'Alt Pirineu per la neu i les baixes temperatures

"Pateixo pel bestiar. Fa dos dies que estem amb temperatures sota zero i s'han començat a gelar algunes canonades d'aigua. Les ovelles necessiten beure molta aigua i si això continua gaires hores més, tindrem força problemes". Això és el que ens explicava a VIURE ALS PIRINEUS aquest divendres a la tarda el formatger de Meranges, Albert Pons. Dijous i divendres el termòmetre en aquest poble de la Cerdanya, com a tota la comarca, no va pujar per sobre dels 2 graus negatius i la previsió per aquest dissabte és que la temperatura màxima serà de 4 graus, també negatius. Entre els ramaders de l'Alt Pirineu hi ha preocupació pels problemes d'aigua que les glaçades han començat a ocasionar a les explotacions ramaderes de muntanya. "Parlem molt de les estacions d'esquí, i dels turistes, i molt poc dels ramaders de muntanya", ens diuen un grup de pagesos reunits en un carrer de Bellver

2018-02-09 18.17.10
Albert Pons, de la formatgeria Vall de Meranges
Preocupació entre els ramaders de l'Alt Pirineu per la neu i les baixes temperatures

La satisfacció en el sector turístic és plena. Aquest hivern les nevades han estat copioses i la campanya d'esquí està assolint unes xifres excepcionals. Això és positiu per a l'economia pirinenca però hi ha un sector que pateix, més que cap altre, les conseqüències de les nevades i, sobretot, de les gelades dels darrers dies: és el sector agrari.

Quan la temperatura diürna no arriba als 0 graus, com ha passat durant uns quants dies aquesta setmana, les instal·lacions d'aigua de les explotacions ramaderes es comencen a glaçar i els ramaders tenen problemes per abastir els animals. "Sobretot el bestiar de llet necessita beure molta aigua i si es queden sense, es poden arribar a morir", assegura Albert Pons. "Fa uns anys ja se'ns van congelar totes les canonades i vam haver de portar el ramat d'ovelles al riu i trencar el gel per tal que els animals poguessin beure. Allò va ser duríssim", recorda el propietari de la formatgeria Vall de Meranges, amb un sentiment de preocupació pel que pugui passar en les hores vinents. "Ja hem tingut alguns problemes i si no augmenten aviat les temperatures, haurem de tornar a baixar al riu". 

Els problemes d'aigua també han afectat algunes segones residències que s'han quedat sense aigua i han vist com es rebentaven les canonades per culpa del gel. Així, aquest cap de setmana es preveu complicat per a molts turistes i ramaders de les comarques de l'Alt Pirineu. A la neu i al fred s'hi sumarà un fort vent que aquest dissabte al matí ja ha començat a fer acte de presència a les cotes més altes. 

Per diumenge, però, la climatologia podria canviar i situar-se per sobre dels 0 graus, fins als 3 o 4 graus positius. Aquesta és l'esperança que avui tenen la majoria de ramaders pirinencs.

Preocupació entre els ramaders de l'Alt Pirineu per la neu i les baixes temperatures
Comentarios