Preocupació entre els pagesos per l'augment de plantacions de marihuana als camps de panís

Moltes plantacions de panís del Prepirineu i la Noguera s'han convertit en autèntics amagatalls que acullen milers de plantes de marihuana. Aquest fet, que en els darrers anys ha anat en augment, preocupa molt els pagesos que veuen, impotents, com la seva feina es veu perjudicada per un obstacle (un més!) que afegeix noves dificultats a la seva activitat professional

foto_998657O
photo_camera Marihuana localitzada en una plantació de panís la passada campanya. Foto: ACN

Les plantacions de marihuana que han localitzat els pagesos (i que coneixen els Mossos d'Esquadra) són de centenars de plantes a cada finca. La policia catalana, però, està desbordada per la magnitud de la situació i, davant aquesta circumstàcia, els pagesos afectats demanen que sindicats, cossos policials i ajuntaments actuin conjuntament per fer front a una activitat que va en augment, que els provoca importants danys econòmics i que altera la seva activitat diària.

Aquesta proliferació constant de les plantacions il·legals de marihuana amoïna els pagesos que veuen com persones desconegudes entren als seus camps i substitueixen les mates de panís per plantes de marihuana. "Nosaltres volem fer la nostra feina tranquils, ja tenim proutes dificultats, ara només falta que ens entrin a les finques i ens perjudiquin amb plantacions de marihuana. Sabem que el nostre ofici preocupa molt poc els polítics, som conscients que no ens valora ningú, però tot té un límit i estem a punt d'arribar-hi", explica un pagès de Ponts.

"Ahir un ramader es va trobar un ós a dalt de la muntanya, cada dia hi ha atacs als nostres ramats i aquí ningú fa res, ningú es preocupa pels pagesos i pels ramaders. Estem cansats de què ningú ens faci cas. És una vergonya", assegura un altre company seu de Balaguer.

Qui pot resoldre això?

Això és el que es pregunten cada dia els pagesos que troben plantes de marihuana enmig dels seus camps. De moment, però, la solució no arriba ni per part de la policia catalana (de portes endins asseguren que estan desbordats per l'increment de plantacions, ara especialment a la zona de Balaguer, Térmens, Menàrguens, Torrelameu, Corbins, Castelló, Algerri i Ponts), ni per part de les administracions públiques (fa temps que l'agricultura i la ramaderia han deixat de ser una prioritat per als polítics del país). "Algú, però, hauria de començar a plantejar-se que el sector agrari és estratègic i que si no es defensa després potser ho lamentarem tots", exclama el pagès de Ponts.