PUBLICACIONS

La portada pastoral de la Vall d'Àssua al Viure als Pirineus del mes de juny

La publicació pirinenca d'informació general, VIURE ALS PIRINEUS, acaba de treure el seu número 232, corresponent al mes de juny. La podeu consultar aquí!

VIURE AL PIRINEU juny 2021
photo_camera Portada del VIURE ALS PIRINEUS del mes de juny 2021 / FS

El número 232 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes de juny, dedica la seua portada a la jove pastora, Montse Morera de casa Morera de Surp, al Pallars Sobirà. En una entrevista a les pàgines interiors, Montse Morera ens parla de la seva passió pels ramats i per a Vall d'Àssua. A la secció Els Fogons del Pirineu, descobrim la cuina intuïtiva i essencial de Lo Paller del Coc, un espai gastronòmic i de benestar emocional comandat pel cuiner Mariano Gonzalvo i la terapeuta Sílvia Valls. La Festa de les Trementinaires ha tornat a omplir de cultura popular la Vall de la Vansa i Tuixent i expliquem l'emotiu recorregut pel poble d'Ossera per conèixer les cases de les antigues trementinaires.

Enric Quílez ens parla de les tempestes solars, en la seva secció 'Una mica de ciència' i l'historiador Daniel Fité Erill ens regala un 'Ara fa cent anys' sobre la Santa Pastoral visita a Sant Pere de Ballestà el 1921. Ens fem ressò de la nova campanya d'excavacions al Castell de Llívia i al Fòrum romà Iulia Libica, l'únic fòrum romà del Pirineu. Parlem dels pressupostos participatius que ha impulsat l'Ajuntament de la Vall de Boí i també de la cessió a l'Ajuntament del Pont de Suert, per part d'ENDESA, del cinema, la pista de tenis i el camp de tir per a destinar-los a equipaments públics del municipi. 

La directora del Dansàneu, Rut Martínez, recollint el Premi Nacional de Cultura 2021 al festival, aquest dijous 27 de maig de 2021 (Horitzontal)(Foto: La directora del Dansàneu, Rut Martínez, recollint el Premi Nacional de Cultura 2021 / Pau Cortina)

La presentació a Puigcerdà de la gran obra Història de la Cerdanya ocupa les pàgines centrals de la publicació, així com una interessant entrevista a Gerard Conill, director del Museu de Llívia. El president de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació, Ramon Grau i Soldevila, en un article d'opinió, exposa el paper dels mitjans de comunicació a AMIC, Una estructura de país que sempre hi és.

Expliquem que el CONCA ha reconegut amb el Premi Nacional de Cultura, el Dansàneu, Festival de Cultures del Pirineu, impulsat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu. L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, en la seua secció habitual, ens parla en aquesta ocasió de la importància de les Fires al Pirineu. Un recorregut per les rutes botàniques i culturals per la Cerdanya i el Capcir aprofundeix en la ruta que voreja els boscos d'Odelló i en la secció d'esports expliquem que els veïns de Berén, a les Valls d'Aguilar, impulsen la primera cursa circular de muntanya Berén-Sant Quiri.

La Seu d'Urgell comptarà el curs que ve amb el tercer centre d'INEFC a Catalunya i expliquem abastament la presentació d'aquest nou grau universitari al Pirineu, que neix adscrit a la Universitat de Lleida i que respon a una demanda de formar professionals especialitzats en l'àmbit de l'activitat física i l'esport en el medi natural. La publicació pirinenca, entre altres temes d'interès, també informa de la campanya Comerç ambaixador del Pallars, en el marc de la campanya Comerç a les 7 comarques que desenvolupa l'Ajuntament de Tremp.