METEOROLOGIA

La pols sahariana comença a tenyir de marró la neu del Pirineu

La zona més afectada a Catalunya és al nord-oest de la serralada, sobretot a la Val d'Aran i el Pallars Sobirà
Neu tenyida de marró
photo_camera El telecadira de Baqueira Beret amb la neu tenyida de marró / Marta Lluvich

L'episodi de pols sahariana que va començar a arribar al sud-est peninsular procedent del nord d'Àfrica ja s'ha notat aquest dimarts a la neu del Pirineu que en alguns punts ha quedat tenyida de marró. Malgrat no hi ha hagut precipitació, les partícules de sorra en suspensió han quedat dipositades damunt la neu deixant-la amb una tonalitat vermellosa semblant al merengue.

Neu tenyida a Vallnord
La neu tenyida de marró per la pols sahariana a l'estació andorrana de Vallnord / VALLNORD-PAL-ARINSAL

L'afectació es nota sobretot a l'entorn dels 2.600 metres d'alçada i això fa que a partir dels 3.000 metres es dibuixi una línia divisòria entre neu blanca i marró. A Catalunya, aquest fenomen s'ha pogut apreciar, sobretot, al nord-oest de la serralada, entre el Pallars Sobirà i la Val d'Aran.

Al gener de l'any passat ja va tenir lloc un episodi similar amb pols sahariana que va embrutar la neu dels Pirineus. En aquella ocasió, a més a més, hi va haver precipitació. L'episodi actual està previst que s'allargui també durant el dimecres, acompanyat d'una pujada de les temperatures que perjudica les condicions de l'esquí a les estacions afectades.

comentaris