28.05.2022 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

Què podran fer els pirinencs a partir de dilluns?

El BOE ha fet públiques aquest dissabte diverses novetats sobre què es podrà fer i què a les demarcacions veguerials en fase 1
Camí d'Alàs Foto Jordi Fàbrega
Homes i dones passejant i practicant esport pel camí d'Alàs/Jordi Fàbrega
Què podran fer els pirinencs a partir de dilluns?

Aquest dilluns, els habitants de la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran faran un pas més en el desconfinament i passaran a l'anomenada fase 1.També ho faran els veïns i veïnes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. 

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), ha publicat aquest matí un número extraordinari on inclou totes les especificacions previstes per als territoris que han entrat en la fase 1.

Aquest divendres, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que les noves activitats permeses (com les trobades amb amics i familiars o la reobertura de les terrasses i altres negocis) es podran fer a qualsevol hora, sense limitació per franges horàries.

Sobre el tema de les franges hi ha una altra novetat, i és que les comunitats autònomes les podran modificar i adaptar com vulguin, per exemple per evitar que els nens surtin a l’hora de més calor.

Totes les novetats de la fase 1

ON EM PUC DESPLAÇAR?

La Moncloa contempla que durant la fase 1 la ciutadania tingui llibertat de moviments dins de la seva província o, en el cas de Catalunya, la regió sanitària de referència. Tot i això, la Generalitat demana que s’esperi a la fase 2 per desplaçar-se a altres municipis.

A QUI PUC ANAR A VEURE?

A qui vulguis, mentre sigui dins de la teva regió. Això inclou família o amics. Això sí, han de ser trobades amb un màxim de 10 persones i respectant una distància de seguretat de dos metres. Tampoc es pot veure ningú que sigui positiu o estigui aïllat.

QUÈ PASSA AMB ELS BARS I RESTAURANTS?

Poden obrir, però només les terrasses i ocupant la meitat de les taules que tenen autoritzades, a més de continuar amb la venda per a emportar. Els establiments hauran de netejar les taules i canviar els elements que hi hagi a sobre, com ara la carta, després de cada ús. A cada taula hi pot haver un màxim de 10 persones i també s’ha de respectar la distància de seguretat.

QUÈ CANVIA A LES BOTIGUES?

Poden obrir totes les que tenen menys de 400 metres quadrats, i ara ja no caldrà cita prèvia ni atenció individual. El límit de capacitat és un 30% de l’aforament permès. Sí que cal mantenir l’horari d’atenció preferent per a gent gran i les mesures higiene.

I ELS FUNERALS?

Els enterraments es limiten a un màxim de 15 persones, sense comptar el sacerdot. Als tanatoris, màxim de 15 persones a l’aire lliure i 10 en espais tancats.

LLOCS DE CULTE

Es poden tornar a fer celebracions amb un terç de l’aforament. No es poden fer petons ni a persones ni a elements de culte i tampoc es poden repartir fulletons.

REOBREN HOTELS, MUSEUS I BIBLIOTEQUES

Els hotels poden tornar a obrir, però sense habilitar les zones comunes. Els museus i biblioteques hauran d’aplicar limitacions d’aforament i mesures higièniques.

GIMNASOS

Poden obrir però només per a exercicis individuals i amb dutxes i espais comuns tancats.

ACTIVITATS CULTURALS

Als espais tancats 30 persones com a màxim i en espais obert 200. En qualsevol cas, tothom ha d’estar assegut i la venda d’entrades ha de ser exclusivament per internet.

PREINSCRIPCIÓ ESCOLARS

Es fa com sempre però l’escola ha de garantir la distància de seguretat.

Què podran fer els pirinencs a partir de dilluns?
Comentarios