02.10.2022 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

La població d'ossos als Pirineus arriba als 52 exemplars

L'any 2019 van néixer 10 nous cadells i se n'han donat per morts 6 després de més de 2 anys sense tenir-ne indicis
Imatge d'un os captada per una càmera automàtica l'any 2019. (horitzontal
Imatge d'un os captada per una càmera automàtica l'any 2019/TES
La població d'ossos als Pirineus arriba als 52 exemplars

La població d'ossos al Pirineu assoleix ja els 52 exemplars, davant dels 40 que inicialment es van identificar el 2018 (tot i que indicis posteriors van situar aquesta xifra en 49 individus). Pel que fa al nombre de naixements, s'han registrat en total 10 noves cries de 5 femelles diferents. Es tracta d'una xifra rècord, només assolida abans els anys 2016 i 2017. Les femelles que s'han reproduït són Sorita (2 cadells), Isil (2 cadells), Caramelles (2 cadells), Bambou (2 cadells) i Fadeta (2 cadells). Els exemplars que es donen per morts durant el passat 2019, després de més de dos anys sense tenir-ne indicis, són 6. Entre aquests, la femella Hvala, detectada per última vegada el 2017; el mascle Fifonet, així com els 2 cadells de Sorita.

L'àrea geogràfica on s'han trobat en algun moment indicis de la presència de l'os bru als Pirineus (i que no s'ha de confondre amb l'àrea on hi ha una presència permanent d'aquests animals) s'ha ampliat el 2019 en 3.000 km² respecte del 2018 i representa ja en una superfície de 10.400 km². Cal assenyalar, però, que bona part d'aquest increment es deu a un desplaçament exploratori puntual que va fer el mascle Goiat a la primavera de l'any passat, durant el qual va visitar zones molt meridionals del Pallars Jussà i la Ribagorça aragonesa allunyades de les zones habituals.

L'àrea de distribució de l'ós s'estén principalment pels Pirineus centrals (7.800 km²). Als Pirineus atlàntics, s'han localitzat les femelles Sorita i Claverina, i els mascles Nere, Cannellito i Rodri, sobretot al nord-est de Navarra i la banda francesa.

Finalment, pel que fa al seguiment de l'espècie a Catalunya, durant el 2019 s'han localitzat 440 indicis d'os, dels quals 190 són fotografies i vídeos i 141 són mostres de pèls. En tot el Pirineu s'han localitzat 2004 indicis o rastres, a banda de les ubicacions dels exemplars equipats amb GPS.

A més, s'han analitzat nombroses mostres per a la identificació genètica, de les quals 78 provenen de Catalunya. La Universitat Autònoma de Barcelona ha identificat 8 exemplars de 20 mostres rebudes, mentre que el laboratori francès Antagene, ha identificat 41 exemplars de 314 mostres (58 de Catalunya).

Aquestes dades les ha facilitat el Grup de Seguiment Transfronterer de l'os bru als Pirineus després de fer balanç de la població d'os bru del 2019, i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme durant el passat exercici. Ha estat en una reunió telemàtica a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus, en què han participat representants de la Generalitat, el Conselh Generau d'Aran, el Govern d'Andorra, l'Aragó, Navarra, França i la Fundación Oso Pardo.

Imatge de detall del rostre de l'os Cachou mort el 9 d'abril del 2020. (horitzontal)

Depana confia que la informació sobre la mort de l'os Cachou sigui "fiable, transparent i rigorosa"

L'entitat conservacionista Depana ha lamentat la mort de l'os Cachou perquè estava destinat a "aportar el seu llinatge a l'homogènia colònia ursina del Pirineu". Depana ha dit que confia que la informació que es faciliti sobre la mort de l'os Cachou sigui "fiable, transparent i rigorosa" i espera a tenir les conclusions definitives de la necròpsia de l'animal i de l'anàlisi toxicològica per poder emetre un judici de valor amb tots els elements. Els conservacionistes han recordat que l'os bru és una espècie protegida i catalogada en perill d'extinció i afirmen que qualsevol intervenció humana que hagi pogut tenir a veure amb aquest "luctuós esdeveniment" seria revisable en "seu penal com un presumpte delicte contra la fauna amenaçada".

La població d'ossos als Pirineus arriba als 52 exemplars
Comentarios