06.12.2022 |
Viure als Pirineus

ENERGIA

Les plataformes contràries a la MAT del Pallars presenten prop de 800 al·legacions al projecte

La campanya 'Renovables sí, però no així' informarà sobre les macrocentrals solars i les línies de molt alta tensió
Pla tancat d'una dona signant al·legacions contràries al projecte de la MAT d'Osca al Pallars a Tremp, el 9 d'octubre de 2021. (Horitzontal)
Una dona signant al·legacions contràries al projecte de la MAT d'Osca al Pallars a Tremp / Anna Berga
Les plataformes contràries a la MAT del Pallars presenten prop de 800 al·legacions al projecte

La Plataforma Unitària en contra l'autopista elèctrica del Pallars i Salvem Lo Pallars han recollit unes 800 al·legacions contra la MAT del Pallars amb l'objectiu d'aturar el projecte de Forestalia. Es tracta d'una línia de molta alta tensió (400.000 kV) i de 26 km, que ha d'unir Laluenga (Aragó) i Isona (Pallars Jussà), mitjançant 56 torres d'uns 70 metres d'alçada. Les al·legacions també són contra la línia d'alta tensió de 220 kV de Foradada del Toscar a Pobla de Segur. Paral·lelament sota el lema 'Renovables sí, però no així' han redactat un fulletó per informar a la població sobre la MAT i les macrocentrals solars d'Isona i Conca Dellà, Suterranya, Castell de Mur i Talarn, afectant 632 hectàrees, l'equivalent a 840 camps de futbol.

Els contraris als projectes argumenten que aquestes iniciatives "condicionaran el futur del territori en termes ambientals, econòmics i socials". Creuen que les línies elèctriques i les plantes solars "debilitaran el futur de la pagesia, hipotecant els camps per al futur" i reforçaran "un model energètic antic" amb macroprojectes centralitzats que generen energia en un punt concret per després distribuir-la a llocs llunyans.

Pla general de la capçalera de la manifestació contra la MAT d'Osca al Pallars que ha transcorregut pels carrers de Tremp, el 9 d'octubre de 2021. (Horitzontal)Vincular  Crear
Per la Plataforma contrària a la MAT i Salvem Lo Pallars "es repeteixen errors del passat en no plantejar un model de futur basat en l'estalvi i l'eficiència energètica", i en la construcció de comunitats energètiques i cooperatives locals. Creuen que "es retrocedeix en la valorització de la natura i es posa en risc projectes com el Geoparc" i altres iniciatives de turisme sostenible.

La Plataforma contrària a la MAT del Pallars segueix activa i seguirà duent a terme accions per aturar el traçat de l'autopista elèctrica de Laluenga-Isona i evitar la instal·lació de macro-parcs solars que "no responen en cap cas a un model de transició energètica sostenible ni social". Els contraris al projecte animen a la ciutadania a adherir-se a la campanya 'Renovables sí, però no així' que vol aturar les macrocentrals fotovoltaiques i línies de molt alta tensió al Pallars.

Les plataformes contràries a la MAT del Pallars presenten prop de 800 al·legacions al projecte
Comentarios