ESPAIS NATURALS

La consellera Teresa Jordà presenta un pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals

El Parc de l’Alt Pirineu restringirà l’accés de vehicles  i el del Cadí-Moixeró farà una primera prova pilot, amb una  llançadora que connectarà Saldes i el mirador de Gresolet.
Pla general dels vehicles aparcats a La Molinassa el 12 d'agost del 2020. (horitzontal)
photo_camera Vehicles aparcats a La Molinassa / Marta Lluvich

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posa en marxa un pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals, amb l’objectiu de compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna, amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i les turístiques. Els ajuntaments i la Generalitat aplicaran mesures diferents, en funció de la necessitat de cada espai, com la presència d’agents cívics, busos llançadora, pagament per accedir als pàrquings, accés amb reserva prèvia, millores en la senyalització i delimitació dels espais transitables.

Bus llançadora per arribar a la Punta del Cap de Creus

El Parc Natural del Cap de Creus serà el primer d’estrenar mesures, a partir de demà. El pas de vehicles per la carretera que va de Cadaqués al Far quedarà restringit entre les 9:30 h. i les 20:00 h. Llevat de les persones que ho facin a peu o en bicicleta, durant aquestes deu hores i mitja, l’única manera d’arribar-hi serà amb uns busos llançadora, amb una freqüència de pas de cada 20 minuts. Per agafar l’autobús, els visitants podran aparcar els seus vehicles motoritzats a un nou aparcament gratuït, al Corral d’en Morell, a Cadaqués, que serà el punt de sortida i d’arribada de les llançadores. El preu del trajecte d’anada i tornada serà de 8 euros pels adults, rebaixat tant per a la gent gran com per als veïns de Cadaqués, i gratuït per als menors de 3 anys. L’accés en cotxe i moto estarà controlat per un sistema de videovigilància. L’incompliment de les restriccions suposarà una sanció de 300 euros. 

Prova pilot amb autobusos al Cadí Moixeró 

L’últim cap de setmana de juny, coincidint amb l’Open Cavalls del Vent 2021, el Parc Natural del Cadí Moixeró farà una primera prova pilot, amb el Consell Comarcal del Berguedà, amb una  llançadora que connectarà Saldes i el mirador de Gresolet. Per fer possible la substitució dels vehicles privats per l’autobús, l’Ajuntament de Saldes estudia la ubicació d’un aparcament que pugui absorbir tot el parc mòbil dels excursionistes que s’hi desplacen per fer el cim del Pedraforca.  

Aforament Parcs Naturals Cap de Creus(Foto: Teresa Jordà presentant el pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals, al Parc Natural de Cap de Creus /govern.cat)

Reserva prèvia per a l’accés a les Capçaleres del Ter i del Freser

Aquest estiu, per primera vegada, hi haurà control d’aforament al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Les restriccions s’aplicaran en les dues vies d’accés, al terme de Queralbs; tant per la collada de Fontalba com per les Gorgues del Freser i Coma de Vaca.

Per accedir a la collada de Fontalba, els visitants hauran de fer una reserva prèvia, amb un cost anticipat de 5 euros. El Parc ha limitat la capacitat via collada de Fontalba a un màxim de 100 vehicles per dia. Fontalba és un dels principals accessos al Parc Natural, tant per fer l’ascensió al Puigmal com per fer el camí cap a la Vall de Núria. Es tracta d’una pista forestal d’uns 10 km de longitud, amb final a la collada mateixa, de propietat municipal. Els diners que recapti l’Ajuntament serviran per al manteniment de la pista forestal, la senyalització i la instal·lació de barreres de protecció. En el cas les Gorgues del Freser  i Coma de vaca, el pagament per a l’accés també serà de 5 euros, però no caldrà reserva prèvia.

Aforament limitat a l'Alt Pirineu

El Parc Natural de l’Alt Pirineu també implementarà un sistema de reserva d'aparcament a la capçalera de la Vall Ferrera i es millorarà el control d'afluència en zones emblemàtiques com la vall de Bonabé, Boavi, la Vall de Tavascan, la Mollera d’Escalarre o Sant Joan de l’Erm.

També s'està treballant per controlar l'accés motoritzat a l'aparcament de la Molinassa. Aquesta zona és una de les més freqüentades del Parc ja que és el punt de partida per fer l'ascensió a peu a la Pica d'Estats.

Pla general dels vehicles aparcats a La Molinassa el 12 d'agost del 2020. (horitzontal)

Agents cívics al Delta de l’Ebre

El Parc Natural del Delta de l’Ebre controlarà l’accés de vehicles a la platja i a la barra del Trabucador, que és un espai molt freqüentat per autocaravanes i vehicles camperitzats, que hi passen la nit encara que estigui prohibit. El Parc i l’Ajuntament de la Ràpita concretaran la fórmula en els propers dies.

El Delta reforçarà la protecció a les zones de nidificació d’ocells de la Punta del Fangar, l’illa de Buda, el Garxal i les zones de nidificació, amb la presència d’agents cívics que alertaran de la necessitat de respectar l’entorn per preservar-ne els valors naturals. A les platges de Mitjorn i de l’Eucaliptus, el Parc regularà l’aparcament amb pals i cordes per protegir-ne la vegetació.

Més de mig miler de campers en una nit a la Barra del Trabucador

Totes les mesures es posen en marxa ara, a les portes de les vacances, amb el precedent de l’allau dels mesos de juliol i agost de l’any passat i de l’última Setmana Santa. L’estiu del 2020, els espais naturals de Poblet, els Ports, Delta de l’Ebre, Cap de Creus, Capçaleres del Ter i del Freser i Cadí- Moixeró van doblar els visitants de l’any anterior.

Els dies més crítics, la punta del Cap de Creus ha arribat a acollir 1.500 vehicles; a l’entorn de 550 furgonetes camperitzades han passat la nit a la Barra del Trabucador; i el Pedraforca ha concentrat més de 200 excursionistes per a fer-hi el cim.

Pla general de l'aparcament La Molinassa de la Pica d'Estats amb un rètol indicador en primer pla. Imatge del 17 de setembre del 2020. (horitzontal)(Foto: Aparcament La Molinassa de la Pica d'Estats amb un rètol indicador en primer pla / Marta Lluvich)

La relació de la pandèmia amb la massificació

La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació dels parcs naturals. L’increment de visites es deu, d’una banda, a la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destins; i, de l’altra, a l’arribada de nous perfils, menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.

Amb l’augment de les visites, també han crescut actituds inadequades com el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament en llocs no autoritzats, l’abandonament d’espècies invasores com porcs vietnamites o tortugues de Florida, danys a pastures i destorb als ramats.

8 de cada 10 visitants sense consciència de l’impacte en l’entorn

Precisament, una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants dels parcs naturals desconeix que la seva conducta pot malmetre la biodiversitat. En aquest sentit, en les properes setmanes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural iniciarà una campanya de conscienciació, a les xarxes socials, adreçada als joves, sobre la necessitat de respectar i conservar els espais protegits.