CRISI CORONAVIRUS

El Pirineu recuperarà la lliure mobilitat entre fronteres a l'entorn del 21 de desembre

 A partir d’aquest dilluns reobren bars i restaurants  de 6h a les 21:30.
Pla general del recinte duaner situat a la frontera d'Andorra, on es veuen agents de la policia espanyola aturant vehicles que volen entrar al Principat. Imatge facilitada per l'Agència de Notícies Andorrana (ANA) el 16 de març de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Frontera d'Andorra, on es veuen agents de la policia espanyola aturant vehicles/ANA

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest dijous el pla de desescalada a Catalunya. Hi haurà quatre fases i en la tercera (del 22 de desembre al 6 de gener),  s’aixecarà el confinament perimetral de Catalunya, per tant no hi haurà restriccions d’entrada i sortida, ni restriccions de mobilitat de cap de setmana.  En conseqüència, també hi haurà llibertat de mobilitat fronterera amb Andorra. En aquest sentit, el vicepresident Pere Aragonès ha afirmat que existia un contacte permanent amb el Govern d'Andorra per trobar solucions que facilitin la mobilitat entre els dos territoris. Pel que fa a les fronteres amb França (Aran i Cerdanya), caldrà  veure quines mesures adoptarà l'estat francès. També caldrà veure el pla que adoptarà la Diputació General de Aragón, pel que fa a l'Alta Ribagorça i el territori de la Terreta 

Està previst aplicar les diferents fases a partir de dilluns, 23 de novembre, després que el govern prorrogués 10 dies més les restriccions i mesures covid per la segona onada de la pandèmia. La represa ha provocat una crisi interna dins el govern després que es filtrés l'esborrany inicial que preveia que, en una primera fase, els restaurants i bars obrissin amb un 30 % de l’aforament, tant a les terrasses com a l’interior dels locals, en un horari acotat, de 6 a 17 h.

El pla preveu quatre fases de desescalada que s’aniran desplegant al llarg de dos mesos, amb la flexibilització progressiva de restriccions i mesures. Les fases s’aniran aplicant de 15 dies en 15 dies. Tot i això, s’obre la porta a revisar l’estratègia i a accelerar-la o alentir-la en funció de l’evolució de la pandèmia del coronavirus. També es preveu aplicar-lo de manera desigual al conjunt del territori.

FASE 1 (23 de novembre al 7 de desembre)

La primera etapa de la desescalada comprèn entre el 23 de novembre al 7 de desembre. A partir d’aquest dilluns reobren bars i restaurants  de 6h a les 21:30. S’haurà de garantir la distància de 2 metres entre comensals, amb un màxim de 4 persones. Les terrasses es podran ocupar completament, però dins l’aforament estarà limitat al 30 % si estan ben ventilats.

Es permeten les activitats extraescolars organitzades per centres educatius, reglades o no, amb un màxim de 6 alumnes.

S’obren les instal·lacions i equipaments esportius a l’aire lliure, amb un aforament màxim del 50% i control d’accés. Pel que fa a les interiors, al 30%. Es mantenen suspeses les competicions, però sí que es podran fer entrenaments.

Es reprenen les activitats culturals al 50% amb un màxim de 500 persones. Continuen oberts museus, biblioteques i sales d’exposicions al 50%.  Els gimnasos reobren al 30%.

El comerç té encara un aforament limitat al 30 %  als establiments de menys de 800 metres quadrats.

FASE 2 (8 de desembre al 21 de desembre)

En una segona fase, es manté el confinament perimetral a tot Catalunya i el cap de setmana, de les 6 el matí de divendres a les 6 del matí de dilluns. La novetat és que el confinament passa de ser municipal a comarcal, és a dir, es permet la mobilitat dins la comarca. Això vol dir que durant el Pont de Desembre es mantindran les restriccions de cap de setmana, però dins la comarca.

En aquest escenari, reobren els centres comercials amb un 30% d’aforament i el comerçpodrà assolir el 50 % de capacitat i superar els 800 metres quadrats oberts al públic.

En l’àmbit de la cultura, cinemes, teatres i sales de concerts podran arribar fins al 70 % i la resta d’equipaments al 50 %, amb un màxim de 500 persones. Pel que fa les activitats extraescolars, es podran fer les que siguin individuals. En els actes religiosos, l’aforament s’apuja fins al 50 %.

FASE 3 (del 22 de desembre al 6 de gener)

La principal novetat és que s’aixeca el confinament perimetral de Catalunya, per tant no hi haurà restriccions d’entrada i sortida ni restriccions de mobilitat de cap de setmana. El que sí que es mantindrà és el confinament nocturn de 22h a 6 del matí.  

Pel que fa a bars i restaurants, s’amplia al 50 % l’aforament interior permès.

Les reunions es mantenen en les 6 persones. Tot i això, el pla de desescalada matisa que hi podrà haver, com a màxim, dues bombolles de convivència habituals o una bombolla ampliada. El confinament funcionarà per àrees, sempre que estiguin en la mateixa fase.

Pel que fa a museus, cinemes, teatres i sales de concerts, podran omplir un 70 % de l’aforament, amb un màxim de 700 persones.

FASE 4 (del 7 de gener al 22 de gener)

En el quart tram, les novetats seran en l’àmbit educatiu, que es recuperarà progressivament la presencialitat a Batxillerat i extraescolars, i es recuperaran les competicions esportives.

En la quarta fase, s’elimina el confinament de caps de setmana, tot i que es manté el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya. L’educació es manté virtual a les universitats en cas de classes teòriques, però es recupera la presencialitat al 100 % a batxillerat i cicles formatius. També reobren les activitats extraescolars i es recuperen les competicions esportives.

La cultura es manté en el 70 % de l’aforament, però s’apuja el màxim de públic fins a les 1.000 persones, el mateix límit que es fixa per als actes religiosos i les cerimònies civils. Els centres comercials podran omplir el 50 % de l’aforament, excepte les zones comunes.

Toc de queda, fins al 2021

La mobilitat nocturna queda limitada fins a l’any que ve. El toc de queda es manté entre les 22 i les 6 h fins a la darrera fase. Això afecta directament les celebracions de Cap d’any, en què estarà vigent el toc de queda.

comentaris