REPORTATGE

Pirineu, bancs i caixers

Dels 77 municipis que hi ha a l'Alt Pirineu i Aran, 52 no disposen de cap oficina bancària ni caixer automàtic per operar o retirar diners.

sdr
photo_camera Oficina d'una entitat bancària a Coll de Nargó a l'Alt Urgell/Feliu Sirvent

Viure en municipis petits de l'Alt Pirineu sovint porta aparellada una falta de serveis de tota mena i el cas dels financers no n’és una excepció. Més del 67% dels municipis de l'Alt Pirineu i Aran no tenen cap oficina bancària al seu terme municipal. En alguns es tracta de pobles petits que han vist com les entitats financeres abaixaven les persianes els últims anys arran de la reestructuració del sistema bancari per la crisi econòmica i per l'increment del negoci de la banca en línia. Però també són molts els pobles de l'Alt Pirineu que no han disposat mai, ni ara ni abans, de banc ni caixer.

La falta d'accés al servei bancari afecta el 67,5% dels municipis pirinencs. Dels 77 municipis que hi ha a l'Alt Pirineu i Aran, 52 no disposen de cap oficina bancària ni caixer automàtic per operar o retirar diners, la qual cosa afecta, en termes de població exclosa, a 16.121 habitants, el 22% del total de l'Alt Pirineu i Aran (71.888 habitants). Aquesta bretxa financera incideix de manera especialment remarcable als municipis pirinencs de menys de 1.000 habitants, que són 59 dels 77 existents, el 76,6% del total. En aquest cas, el percentatge de municipis sense oficina bancària arriba al 84,7%.

dav

(Foto: imatge del local on hi havia hagut una entitat bancària a Peramola (Alt Urgell), avui tancada/Feliu Sirvent)

Excursió per anar a treure diners

La manca d'oficines bancàries afecta sobretot la gent gran i les persones sense vehicle propi, ja que tenen més dificultats per anar al caixer automàtic o a l'oficina bancària del poble veí o de la capital de comarca, en un territori molt extens, de població dispersa i demogràficament molt feble. L'envelliment de la població, el despoblament, i la dispersió territorial són precisament les característiques dels municipis i comarques de l'Alt Pirineu. Tot això suposa que molts veïns i veïnes pirinencs han de fer una veritable excursió per anar a treure diners, cobrar la pensió, actualitzar la llibreta d'estalvi, fer pagaments o qualsevol tràmit bancari bàsic.

Comarques

A la Vall d'Aran hi ha 5 oficines bancàries a Vielha, 2 a Naut Aran, 2 a Bossòst i 1 a Les. No tenen oficina bancària: Arres, Bausen, Canejan, Es Bòrdes i Vilamòs.

A l'Alta Ribagorça hi ha oficina bancària als tres municipis de la comarca: 4 al Pont de Suert, 1 a Vilaller i 1 a la Vall de Boí.

Al Pallars Jussà hi ha 6 oficines a Tremp, 3 a la Pobla de Segur i 2 a Isona i Conca Dellà. No hi ha cap servei de banc o caixa a Abella de la Conca, Castell de Mur, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn i la Torre de Capdella.

Al Pallars Sobirà hi ha 3 oficines bancàries a Sort, 2 a Esterri d'Àneu, 1 a Espot, 1 a Baix Pallars, 1 a Llavorsí i 1 a Rialp. No hi ha cap banc a Alins, Alt Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, la Guingueta d'Àneu, Lladorre, Soriguera, Tírvia i la Vall de Cardós.

A l'Alt Urgell hi ha 8 oficines a la Seu d'Urgell, 2 a Organyà, 2 a Oliana i 1 a Coll de Nargó. No n'hi ha cap a Alàs i Cerc, Arsèguel, Bassella, Cabó, Cava, Estamariu, Fígols i Alinyà, Josa i Tuixent, Montferrer i Castellbò, Peramola, Pont de Bar, Ribera d'Urgellet, Valls d'Aguilar, Valls de Valira i la Vansa i Fórnols.

A la Cerdanya hi ha 6 oficines a Puigcerdà, 3 a Bellver de Cerdanya, 2 a Alp, 2 a Llívia, i 1 a Montellà i Martinet. No n'hi ha cap a Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Meranges, Prats i Sansor, Prullans, Riu de Cerdanya i Urús.

dav

(Foto: Un caixer automàtic a Organyà/Feliu Sirvent)

Agenda Catalana contra el despoblament

Caldria que des de l'administració pública s'impulsés un pla global contra l'exclusió financera a l'Alt Pirineu. Una mena d'Agenda Catalana contra el despoblament, amb el suport de l'Institut Català de Finances, el Departament d'Agricultura (DARP) i la Direcció General d'Administració Local, per intentar superar l'aïllament que pateixen molts pirinencs quan no tenen cap capacitat de tenir uns serveis financers bàsics de proximitat.

456 municipis a Catalunya

A Catalunya hi ha un total de 456 municipis sense cap banc, segons un estudi de la Universitat de València. L'informe recull que la falta d'accés a aquest servei afecta un total de 228.854 persones. Es tracta del 48% dels municipis del país, però només el 3% de la població. L'estudi, signat pel professor Joaquín Maudos, conclou que el nombre d'oficines bancàries s'ha reduït en un 32% des del 2008. I que ha estat a Catalunya on hi ha hagut un augment més gran de població que no pot accedir a un banc al seu lloc de residència.