DONA I TECNOLOGIA

La pirinenca Marta Bertran Ferrer participa en la campanya 'Dona Ciència. Dona Tecnologia'

La campanya vol visibilitzar el talent femení i mostrar referents actuals al jovent
Marta Bertran al Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell / FS
photo_camera Marta Bertran al Parc Olímpic del Segre de la Seu d'Urgell / FS

Dotze dones d’edats diverses i amb una trajectòria rellevant en els àmbits científic i/o tecnològic protagonitzen la campanya 'Dona Ciència.Dona Tecnologia' Entre les protagonistes de la campanya hi trobem la jove pirinenca, Marta Bertran, que el 2021 va rebre el premi Dona TIC que atorga el Govern de la Generalitat. 

Marta Bertran Ferrer (Prats i Sansor,1996), és Graduada en Enginyeria Telemàtica i estudiant de doble grau de màster EIT Digital en Cloud i Infraestructures de Xarxa amb menció en Innovació. Està cursant el segon any de doctorat en computació distribuïda al CERN  (Centre Europeu per a la Investigació Nuclear) de Ginebra. 

La campanya 'Dona Ciència.Dona Tecnologia' és una iniciativa impulsada pel Departament d’Empresa i Treball, a través de la Secretaria de Polítiques Digitals i en el marc del Pla DonaTIC, amb la voluntat de reconèixer i donar visibilitat al talent femení contemporani en aquests àmbits i mostrar-lo com a referent per als i les joves. Tot, amb l’objectiu últim de promoure noves vocacions científiques i tecnològiques entre les noies i incrementar la presència femenina en aquestes professions i en els estudis que les precedeixen.

image00050
Foto de família amb les 10 dones que han participat en l'acte d'arrencada de la campanya / govern.cat

El tret de sortida de la campanya l’ha donat aquest matí la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, amb un acte que ha tingut lloc a l’Institut Escola Eixample, a Barcelona, i que ha comptat amb la participació de 10 de les dones protagonistes de la campanya. El diàleg en directe entre aquestes dones referents en els seus àmbits i l’alumnat de 1r a 4rt d’ESO del centre educatiu, gairebé 200 noies i nois d’entre 12 i 16 anys, ha centrat l’acte d’arrencada de la campanya, que també ha comptat amb la presència de la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo i Moliner.

Marta Bertran Ferrer 2
Marta Bertran és Graduada en Enginyeria Telemàtica / govern.cat

Aquesta interacció de tu a tu entre l’alumnat i les dones, conduïda i dinamitzada per la secretària Tost, ha permès compartir inquietuds, reflexions i propostes al voltant de tres eixos que han inspirat aquesta campanya:

  1. la poca visibilitat de referents femenins actuals en àmbits fortament masculinitzats com són la recerca científica, les enginyeries i les TIC
  2. la baixa presència de dones en aquests sectors, sobretot en posicions tècniques i/o directives
  3. les baixes xifres de preinscripcions, matriculacions i titulacions en estudis de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (STEM per les sigles en anglès), encara més minses en el cas de les noies.
image00042
Foto de família de la presentació de la campanya 'Dona Ciència. Dona Tecnologia' / govern.cat

En aquest sentit, durant l’acte s’ha recordat que, segons dades del Departament d’Educació, el curs 2019-2020 només un 24% de les persones que van obtenir un grau universitari ho van fer en un estudi STEM, un 3% menys que cinc anys abans. Així mateix, segons el ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2022’, actualment les dones suposen només el 26,4% del total de persones que treballen al sector TIC, i si ens fixem en les dones que ocupen posicions tècniques relacionades amb el nucli del negoci en les empreses tecnològiques, com ara operacions i sistemes, el percentatge no arriba al 7,5%.

Per revertir aquestes dades i reduir el biaix de gènere en aquests àmbits, el Govern compta amb el Pla DonaTIC, que té entre les seves línies d’actuació principals reconèixer el paper fonamental de les dones en les noves tecnologies i donar referents a les nenes i adolescents que es plantegen dedicar-se a disciplines STEM amb l’objectiu últim de fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre les noies i incrementar la presència i el lideratge de les dones en l’àmbit tecnològic i digital.

image00036
La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, ha conduït la presentació de la campanya / govern.cat

Dones incloses a la campanya

A l'acció comunicativa 'Dona Ciència. Dona Tecnologia', que inclou diverses càpsules de sensibilització, hi prenen part, a més de Marta Bertran Ferrer (Enginyera Telemàtica. Premi DonaTIC Estudiant Universitària 2021), altres referents femenins com Maria Rosa Palacín Peiró (Química. Investigadora a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona); Judit Giró Benet (Enginyera biomèdica. Cofundadora i CEO a The Blue Box Biomedical Solutions); Montserrat Alsina Aubach (Matemàtica. Presidenta de la Societat Catalana de Matemàtiques); Núria López-Bigas (Doctora en Biologia i experta en càncer. Premi Ciutat de Barcelona 2021); Elisenda Bou-Balust (Enginyera de telecomunicacions. Cofundadora de Vilynx. Premi Princesa de Girona 2022); Àurea Autet Puig (Psiquiatra. Directora de Salut Mental de la Fundació Althaia); Caterina Biscari (Física. Directora del Sincrotró ALBA); Teresa Tarragó Clua (Doctora en Biologia. Cofundadora i CEO de la biotecnològica Exheus); Magda Campins Martí (Metgessa epidemiòloga. Premi ACRA 2021 per la seva tasca amb la COVID-19); Núria Montserrat Pulido (Doctora en Biologia. Premi Nacional de Recerca al Talent Jove 2020) i Ana I. Caño-Delgado (Biòloga experta en plantes. International Plant Physiology Award).

comentaris