05.07.2022 |
Viure als Pirineus

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

Pere Aragonès responsabilitza Lambán de la retirada de projecte dels JJOO d'hivern 2030

El president del Govern reitera que seguiran treballant per una candidatura que és una "oportunitat que volem aprofitar"
Pere Aragonès JJOO Lleida
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, atén els mitjans aquest dimarts a Lleida / Salvador Miret
Pere Aragonès responsabilitza Lambán de la retirada de projecte dels JJOO d'hivern 2030

El president del Govern, Pere Aragonès, ha responsabilitzat directament al president d'Aragó, Javier Lambán, de la retirada del projecte d'una candidatura per a uns JJOO d'Hivern al 2030 per part de Comitè Olímpic Espanyol (COE). Aragonès ha recordat que hi havia un acord tècnic validat per les quatre parts i el president Lambàn "se'n va desmarcar" per la qual cosa, la "responsabilitat és clara i no és del Govern".

El president de la Generalitat ha assegurat que seguiran treballant per una candidatura centrada en Catalunya, que ja tenen l'encàrrec fet i que confien tenir-la el més aviat possible perquè és una "oportunitat que volem aprofitar pel territori i el conjunt del Pirineu".

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha acusat aquest dimecres el president d’Aragó, Javier Lambán, de mentir i "no respectar" l’acord tècnic al qual s’havia arribat per presentar la candidatura del Pirineu als Jocs Olímpics d’hivern del 2030. En declaracions a diferents mitjans de comunicació, el màxim representant de l’olimpisme espanyol ha demanat que s’expliqui "la veritat" del succeït després que la comissió tècnica, de la qual formaven part Catalunya i Aragó, acordés el repartiment de les seus.

El president de l'Aragó menteix

"El problema ha estat que el president d’Aragó trenca l’acord tècnic, no el respecta i, a partir d’allà, porta el plantejament de la candidatura al terreny polític. I si alguna cosa té el moviment olímpic en l’ADN és que la política de curt recorregut no té cabuda", ha lamentat el president del COE, Alejandro Blanco, en declaracions a l’emissora RAC1. Blanco es refereix a l’acord tècnic que es va assolir entre ambdues comunitats el passat 28 de març que, un dia després del seu anunci, el president aragonès va rebutjar.

Blanco al COE
El president del COE, Alejandro Blanco, dimarts a la sala de premsa de l'organisme olímpic.

"Després de set reunions, en les quals es treu un projecte, entra la política; i partim de la mentida des del primer minut dient que els tècnics han estat manipulats, que no els hem deixat parlar, que no han dit això. Com que no han dit això? Clar que ho han dit, el repartiment és el que és perquè tots els tècnics li van donar suport", ha asseverat Blanco. I, en aquest sentit, ha afegit en declaracions a 'Catalunya Ràdio': "No demano unanimitat, però la veritat sí que la demano". Blanco ha qualificat d’"espectacular" el paper de la Generalitat de Catalunya en "l’última part del camí", així com l’actitud del Govern d’Espanya.

Així mateix, ha admès que si alguna de les parts ha cedit en la negociació per presentar una candidatura aquesta va ser Catalunya, mentre que, segons la seua opinió, Aragó "no ha entès" que "aquest no era un projecte" basat en que cada territori havia de tenir un 50% de les proves. "Catalunya tenia 42 proves, mentre que Aragó 54", ha recordat Blanco, qui ha afegit que en el procés de negociació "no podem dir tothom és bo i tothom és dolent".

En qualsevol cas, Blanco ha subratllat que es continuarà dialogant amb el Comitè Olímpic Internacional (COI) perquè en un futur el Pirineu pugui organitzar uns Jocs Olímpics d’hivern. "Hem anul·lat el nostre primer projecte, però no hem anul·lat la idea", ha reflexionat Blanco, que ha subratllat que el COE donarà tant suport a Catalunya com Aragó en el cas que presentin una candidatura amb vista als Jocs del 2034.

Pere Aragonès responsabilitza Lambán de la retirada de projecte dels JJOO d'hivern 2030
Comentarios