ELECCIONS AL PARLAMENT 12M

Pepe Vidal: "Expressions com 'Pirineu de Lleida' o 'Neu de Lleida' no ens representen i s’han de deixar d’utilitzar"

Pepe Vidal i Bringué (Llavorsí, 1964) És alcalde de Llavorsí des del 2015. Des de l’any 2019 també és assessor de polítiques de muntanya del Pirineu a la Diputació de Lleida. La seva trajectòria professional ha estat molt vinculada als esports de muntanya, ocupa el segon lloc de la llista d'Esquerra Republicana per la circumscripció electoral de Lleida i representa a l'Alt Pirineu i Aran a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.
Pepe Vidal
photo_camera El pirinenc Pepe Vidal és candidat d'ERC al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Lleida / @ERCPirineu

Quan enfilem la recta final de la campanya electoral al Parlament de Catalunya, a VIURE ALS PIRINEUS, hem pensat a publicar "Les vint preguntes", una entrevista de respostes breus als primers candidats pirinencs de les formacions amb representació parlamentària. En aquest cas són: Jeannine Abella (Junts); Pepe Vidal (ERC); Neus Comes (PSC); i, Bernat Lavaquiol (CUP). Creiem que és una bona manera de conèixer, de manera directa, què en pensen els candidats pirinencs de les principals qüestions que afecten la nostra vegueria.

Pepe Vidal
El pirinenc Pepe Vidal és candidat d'ERC al Parlament de Catalunya per la circumscripció de Lleida / @ERCPirineu

Pepe Vidal i Bringué (Llavorsí, 1964) És alcalde de Llavorsí des del 2015. Des de l’any 2019 també és assessor de polítiques de muntanya del Pirineu a la Diputació de Lleida. La seva trajectòria professional ha estat molt vinculada als esports de muntanya, ocupa el segon lloc de la llista d'Esquerra Republicana per la circumscripció electoral de Lleida i representa a l'Alt Pirineu i Aran a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.

Les vint preguntes

Quina seria la primera llei que voldria aprovar des del Parlament de Catalunya? La primera llei que aprovarem serà la Llei de l’Estatut dels municipis rurals.

Quina inversió en infraestructures requereix amb més urgència l’Alt Pirineu? El Port de Comiols i l’N-260.

Al Pirineu li aniria bé uns Jocs Olímpics d’Hivern? El Pirineu necessita inversions, sense estar condicionades a cap esdeveniment.

El Pirineu necessita inversions, sense estar condicionades a cap esdeveniment.

Què defensa per al Port de la Bonaigua: la construcció del túnel, millorar-ne el traçat o bé un bon manteniment? No caldria construir un túnel si comptéssim amb viseres a la part alta de la carretera.

Quan s’acabarà l’Eix de Comiols? L’eix de Comiols s’acabarà d’aquí a poc temps si depèn de nosaltres, la primera fase ja executada i la segona fase d’Artesa a Vall-Llebrera està prevista pel 2025.

La ramaderia extensiva és una activitat clau per un Pirineu viu. Què faria per posar en valor la producció ramadera i garantir una vida digna als pagesos? Una política agrària adaptada a la muntanya, que defensi l’explotació agrícola familiar diversificada i equilibrada, assegurant preus justos i impulsant la distribució local dels productes agraris.

Aposto per una política agrària adaptada a la muntanya, que defensi l’explotació agrícola familiar diversificada i equilibrada, assegurant preus justos i impulsant la distribució local dels productes agraris.

És compatible la reintroducció de l'os bru amb la ramaderia extensiva del Pirineu? En espais limitats i de manera controlada, però sobretot que l’administració es faci càrrec dels danys de manera immediata a la pagesia.

Cal mantenir la gratuïtat del Túnel del Cadí per als residents a la Cerdanya i l’Alt Urgell? Sí, cal mantenir la gratuïtat per a qui realment viu a les comarques del Pirineu.

L’Alt Pirineu i Aran és una vegueria molt extensa, amb densitat de població baixa i condicions orogràfiques que fan més difícil la mobilitat. Què faria per garantir-la? Apostem per una millora del transport públic, tant pel que fa a la qualitat com a les freqüències, amb més rutes i millors preus.

Cal continuar invertint en estacions de muntanya, on a l’hivern si hi ha neu s'hi pugui esquiar, però on hi hagi activitat també durant tot l'any.

El Govern ha de continuar invertint en l’Aeroport de la Seu d’Urgell? Sempre interessa invertir en infraestructures beneficioses pel territori i que aportin llocs de feina qualificats.

Cal continuar invertint diners públics en les estacions d’esquí? Sí, en estacions de muntanya, on a l’hivern si hi ha neu s'hi pugui esquiar, però on hi hagi activitat també durant tot l'any.

Pepe Vidal acte a la Seu
El candidat pirinenc al Parlament, Pepe Vidal, en un acte electoral a la Seu d'Urgell al costat d'Oriol Junqueras / @ERCPirineu

El turisme té un pes molt important en l’economia pirinenca. Cal canviar el model? Cal un model de turisme diversificat, hem d’apostar per un model turístic sostenible durant tot l’any.

Quina relació política creu que ha de tenir l’Aran amb Catalunya? Hauria de ser una relació bilateral, Catalunya ha de reconèixer la seva singularitat única.

Què cal fer per afavorir la instal·lació de petites indústries al Pirineu? Caldria més incentius fiscals i una millora general de les infraestructures.

Què faria amb les concessions caducades de les centrals hidroelèctriques del Pirineu? Aposto per revertir aquestes concessions i poder passar les centrals a mans públiques sense perdre els drets dels tributs que cobren els municipis.

Cal revertir les concessions caducades de les centrals hidroelèctriques del Pirineu i passar-les a mans públiques sense perdre els drets dels tributs que cobren els municipis.

Digui tres accions per facilitar que els joves puguin quedar-se a viure al Pirineu i no hagin de marxar a viure fora? Poder accedir a un habitatge, feina digna i oci/cultura.

L’Alt Pirineu és una vegueria de Catalunya. Què pensa quan encara escolta o llegeix expressions provincialistes com el ‘Pirineu de Lleida’ o la ‘Neu de Lleida’? Considero que aquestes expressions no representen la nostra singularitat i s’han de deixar d’utilitzar.

Els 260 MEUR per a l'N-260, compromesos per l’Estat, s'haurien d'invertir al Port de Perves i al Port del Cantó.

En quin tram de l’Eix Pirinenc invertiria els 260 MEUR compromesos per l’Estat? On faria més falta seria al Port de Perves i al Port del Cantó.

Què li cal a l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) per potenciar la seva activitat? Principalment, li cal una estratègia de Pirineu, reforçar la identitat pirinenca i més recursos econòmics i humans.

Quan es desplegaran tots els serveis territorials dels departaments del Govern a la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu? Si depèn d’Esquerra Republicana de Catalunya serà en els mesos vinents, com ja hem estat fent durant aquest últim any.