28.09.2021 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

Pallars Jussà i Alt Urgell concentren el gruix de la població de voltors

La població de voltor comú a Catalunya ha augmentat un 50% en l'última dècada, segons dades del darrer cens publicat.
Un grup de voltors en un prat del Pallars Sobirà. Foto d'arxiu. (horitzontal)
Un grup de voltors en un prat del Pallars Sobirà/Marta Lluvich
Pallars Jussà i Alt Urgell concentren el gruix de la població de voltors

La població de voltor comú (Gyps fulvus) a Catalunya ha augmentat un 50% en l'última dècada, segons dades del darrer cens publicat, corresponent al 2018. L'informe ha estat elaborat a Catalunya pel Departament de Territori i Sostenibilitat, i a tot l'Estat ha estat coordinat per SEO/BirdLife. Concretament, a Catalunya, el 2018 s'han identificat 1.628 parelles repartides en 170 colònies i 23 parelles aïllades. L'increment en l'última dècada a Catalunya ha estat, doncs, considerable, de prop del 50%, en comparació amb les 1.115 parelles detectades el 2008. 

Primer pla d'un animal mort i al fons un grup de voltors. Imatge d'arxiu. (horitzontal)

(Foto: Marta Lluvich)

En global, la població reproductora de Catalunya representa només el 5,3% del total de la península i Balears. A nivell europeu la població peninsular concentra el 90% dels efectius de voltor comú. Tanmateix, en general es manté la tendència reproductiva a la baixa, amb un decreixement de la productivitat que se situa en el 0,58 i un èxit reproductiu del 0,69A

La població de voltors a l'Alt Pirineu

La població de voltors a la demarcació de l'Alt Pirineu destaca especialment al Pallars Jussà i l'Alt Urgell. A diferència de deu anys enrere, quan l'Alta Ribagorça se situava al capdavant, ara és el Pallars Jussà la comarca més densament poblada, amb 533 parelles en 47 colònies i 2 parelles aïllades, i un creixement del 106% respecte de l'anterior cens. L'Alt Urgell és la segona comarca amb més parelles, un total de 301, repartides en 30 colònies i 3 nius aïllats. Segueixen l'Alta Ribagorça, amb 152 parelles; el Pallars Sobirà, amb 116 parelles.

 

Pallars Jussà i Alt Urgell concentren el gruix de la població de voltors
Comentarios