EMERGÈNCIES

Operatius des d'aquest dimecres els vols nocturns d'emergències a l'heliport de l'Aeroport de la Seu d'Urgell

Durant el dia la pista de l’aeroport canalitza totes les operacions, mantenint l'heliport inoperatiu i tancat, mentre que durant la nit, l’aeroport es manté tancat i s’activa l’heliport.
SEM vols nocturns La Seu i Tremp
photo_camera Un helicòpter del SEM preparat per efectuar vol nocturn / SEM

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat ha comunicat que des d'aquest dimecres ja està operatiu el vol nocturn a l’Aeroport de la Seu d’Urgell.

Davant la necessitat que l’Alt Urgell -i en particular, la ciutat de la Seu d’Urgell- disposi d’un servei d’emergències per via aèria amb cobertura H24, tenint en compte la proximitat d’Andorra i la manca de solució per aquest tipus d’emergències, es va considerar la construcció d’un nou heliport, situat fora del tancat de l’Aeroport d’Andorra–La Seu d’Urgell, que permet l’operació d’helicòpters únicament en horari nocturn per a donar resposta a emergències sanitàries i forestals. L’aeroport actual permet l’operació d’aeronaus -incloent qualsevol tipus d’helicòpter- entre la sortida i la caiguda del sol, amb procediments visuals. Per tant, era només d’ús diürn. Ara, el SEM ha activat el vol 24hores.

Servei d'Emergències 24 hores

Amb l'entrada en funcionament d'aquesta nova infraestructura, durant el dia la pista de l’aeroport canalitza totes les operacions, mantenint el nou heliport inoperatiu i tancat, mentre que durant la nit, l’aeroport es manté tancat i s’activa l’heliport. Aquesta estratègia operativa comporta l’optimització dels recursos necessaris del conjunt.

La flota d’helicòpters que opera habitualment en el nou heliport és la que utilitzin els serveis d’emergència catalans (SEM) si bé cal esperar que ocasionalment hi operin també altres helicòpters d’altres serveis estatals o andorrans.

El nou heliport de l’Aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell ha estat escollit per a les administracions -catalanes i andorrana-, com d’interès estratègic, amb la missió de donar servei a emergències nocturnes, complementant així, la funcionalitat de la infraestructura actual.