PARTITS POLÍTICS

La CUP apunta onze propostes alternatives a uns JJOO per assolir un "Pirineu viu"

Defensen una gestió pública de l'energia, impulsar el sector agrari i garantir el dret a l'habitatge
91553579-b553-4947-91e6-4d7b2c4d87c5
photo_camera Roda de premsa de membres de l'esquerra independentista al Parc del Cadí de la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio

L'esquerra independentista ha recollit en una diagnosi onze propostes sobre diverses necessitats que, consideren, té la població que viu a les comarques de muntanya. Sota el lema 'L'alternativa per un Pirineu viu', plantegen una gestió pública de l'energia, l'impuls del sector agrari, la gestió forestal, la creació de petita indústria pública, una programació cultural estable, garantir el dret a la salut, l'educació i l'habitatge, dignificar la vellesa, millorar les telecomunicacions i infraestructures i construir la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. L'objectiu de la iniciativa de la CUP, Arran, Endavant i la Coordinadora Obrera Sindical és que les inversions previstes per a la candidatura dels Jocs d'hivern vagin a parar a aquests àmbits.

La regidora de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i militant d'Endavant, Xènia Antona, ha explicat que aquest programa sorgeix en un context en què s'està veient com una part de la població s'està mobilitzant a favor d'un canvi de model econòmic. En aquest sentit, ha dit que aquest ha de ser diferent al basat en el turisme, la neu i la construcció perquè, segons ha assegurat, genera despoblament, destrucció del teixit econòmic i treballs temporals i precaris. Respecte a la candidatura dels Jocs d'hivern 2030, considera que "el xantatge sempre ha estat sobre la taula", pel fet que creu que el discurs va en la línia de condicionar les inversions al desenvolupament d'aquest projecte olímpic.

Per la seva banda, Núria Sauquillo, militant de la CUP a la Vall Fosca, considera que la candidatura farà, en realitat, "retardar molts anys més les inversions necessàries pel territori". Per aquest motiu, pretenen deixar clar que no només estan en contra dels JJOO sinó que, a més, plantegen alternatives i volen que aquest programa sigui una eina per generar debat, arribar a consensos i que es vagi enriquint amb les aportacions de diferents agents. D'entre les propostes, hi ha la recuperació de les concessions i el control de les centrals hidroelèctriques i l'impuls de comunitats energètiques locals. També potenciar l'agricultura i la ramaderia, la gestió forestal crear petita indústria pública per tal de guanyar en sobirania alimentària i energètica, entre d'altres.

3bfa1f78-3da7-44b0-9630-683edd0f6fe6
Roda de premsa de membres de l'esquerra independentista al Parc del Cadí de la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio

Pel que fa a l'àmbit dels drets a la salut, educació i habitatge, demanen millorar la cartera de serveis dels centres sanitaris, reforçar l'assistència primària i reobrir els consultoris dels pobles. També estendre llars d'infants gratuïtes, recuperar escoles rurals, garantir el transport i els menjadors escolars, impulsar l'educació superior i la recerca al territori. A més, defensen la necessitat de tornar a habitar les cases buides, augmentar el parc públic d'habitatge i frenar el d'ús turístic. Mentre, una altra proposta està encarada a la dignificació de la vellesa, garantint l'accés als serveis al col·lectiu, posant en marxa residències públiques i pisos tutelats i millorant les condicions laborals de les persones que treballen en aquest sector.

D'altra banda, en infraestructures i telecomunicacions veuen necessari garantir la connectivitat a internet a tots els pobles habitats, millorar les xarxes de comunicació existents i promoure una línia de transport públic regular, ara inexistent, entre les comarques de l'Alt Pirineu i Aran. Finalment, en l'apartat cultural, creuen que cal garantir un circuit estable en el qual hi tinguin més pes els artistes i el públic local i que l'oferta no estigui tant enfocada al turisme. Tot plegat, asseguren, cal fer-lo de la mà del desplegament de la vegueria per, conclouen, poder decidir les polítiques del Pirineu des del territori.