27.11.2022 |
Viure als Pirineus

METEOROLOGIA

Oliana, amb 42 graus, marca el màxim de temperatura de la jornada a Catalunya

Tremp, al Pallars Jussà, ha marcat 41,3 graus aquest dijous

Piscina Oliana
Piscina municipal d'Oliana, a l'Alt Urgell
Oliana, amb 42 graus, marca el màxim de temperatura de la jornada a Catalunya

El municipi d'Oliana, a l'Alt Urgell, a la zona de l'estació automàtica de la Femosa, ha marcat el màxim de temperatura d'aquest dijous a Catalunya amb 42 graus. Aquesta està essent una de les jornades on els termòmetres han pujat més dins d'un episodi d'onada de calor que té marcat el punt àlgid avui i demà. Les previsions meteorològiques indiquen que el fenomen persistirà com a mínim fins diumenge.

A banda dels municipis pirinencs d'Oliana, amb 42 graus i Tremp amb 41,3, altres poblacions de Catalunya estan patint, i de quina manera, la calorada d'aquest dies. És el cas de la ciutat de Lleida amb 42 graus, Baldomar -entitat municipal descentralitzada d'Artesa de Segre (Noguera)- amb 41,8 graus, Alcarràs (Segrià) amb 41,7, Montesquiu (Osona) amb 41,6, Vilanova de Segrià (Segrià) amb 41,5, Lladurs (Solsonès) amb 41,1 i Oliola (Noguera) i Alfarràs (Segrià) amb 41.

Piscina municipal de Tremp 2

(Imatge de la piscina municipal de Tremp)

En paral·lel, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès avisos de perill alt o molt alt per l'onada de calor arreu de Catalunya. Es preveu que s'assoleixin valors màxims d'entre 36 i 41 graus a l'interior de Catalunya, tot i que puntualment es pot arribar als 42 o 43. Al litoral les temperatures arribaran a entre 30 i 35 graus. La temperatura mínima quedarà per sobre dels 20 graus a gran part del país, però en alguns punts pot arribar als 25.

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que l'episodi de calor anirà afluixant durant la setmana vinent, tot i que els valors tèrmics es mantindrien per sobre de la mitjana climàtica.

Piscines municipals de franc

Nombrosos ajuntaments pirinencs, com el de la Seu d'Urgell, han decidit obrir gratuïtament les piscines municipals davant l'onada de calor per permetre que la ciutadania es refresqui. La mesura, sobretot, s'adopta davant les previsions que anuncien que avui la calorada arribarà al punt àlgid i se superaran els 40 graus a bona part del territori. Hi ha consistoris que han aplicat la gratuïtat entre ahir i avui, però també d'altres que l'estenen fins diumenge.

Oliana, amb 42 graus, marca el màxim de temperatura de la jornada a Catalunya
Comentarios