RAMADERIA

Obert el període d'inscripcions de la 16a edició de l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya

El formulari de sol·licitud pel curs 2024 es va obrir el 27 d'octubre del 2023 i es tancarà el 27 de novembre del 2023
Pla general de la pastora Anna Plana amb el seu ramat d'ovelles a la Vall d'Àssua, al Pallars Sobirà, l'11 de març del 2020. (horitzontal)
photo_camera La pastora Anna Plana amb el seu ramat d'ovelles a la Vall d'Àssua / Marta Lluvich

El proppassat divendres, 27 d'octubre, va obrir el període d'inscripcions per a la 16a edició de l'Escola de Pastors de Catalunya. Per formar-ne part cal respondre aquest formulari: https://forms.gle/Jm3pEWfzptmex7Xw8… El formulari forma part del procés de selecció. El període d'inscripcions finalitza el 27 de novembre i les entrevistes es realitzaran el 14 i 15 de desembre del 2023. 

16a edició de l'escola de Pastors de Catalunya

L’Escola de Pastors és una formació de 6 mesos i mig en que pretén formar persones en l’àmbit de la ramaderia extensiva amb un enfocament agroecològic.

Escola de Pastors 15 anys 1
Alumnes de l'Escola de Pastors en una granja d'ovelles a Enviny / Marta Lluvich

Aquesta formació va dirigida principalment a aquelles persones que volen emprendre un projecte agro-ramader de petites dimensions, però també a aquelles que busquen feina al sector, com els pastors/es de muntanya.

El curs consta de 10 setmanes de teoria i 4 mesos de pràctiques en finques ramaderes i muntanyes repartides per tot el territori.

A tenir en compte per realitzar la formació

  • Edat mínima: 18 anys
  • Les classes son majoritàriament en català
  • Cal tenir carnet de conduir i ser totalment independent en els desplaçaments
  • No es poden portar gossos
  • L'allotjament i la manutenció estan coberts durant el període lectiu
  • Preu de la matrícula: 1500€ (inclou la formació, allotjament i manutenció durant el període lectiu, però no oblidar els desplaçaments)
Escola de Pastors curs 2021-22
Escola de Pastors curs 2021-22

L’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya compleix quinze anys

L’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya va néixer el 2009 amb l’objectiu de garantir el relleu generacional mitjançant la incorporació de persones a l’activitat, la gestió sostenible de les finques i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament. 

Des de la seva fundació, l'Escola de Pastors treballa per una ramaderia extensiva, sostenible, rendible i reconeguda pel conjunt de la societat. Els impulsors de l'escola volen que "els nostres pagesos i pageses es guanyin la vida dignament una pagesia innovadora, que pugui viure dignament i feliç venent un producte de qualitat responsable amb el medi ambient". També defensen l'existència d'una nova generació de pagesos i pageses "que fomenti un canvi en el paradigma actual del sector, basant la seva activitat en un model agroecològic".

Pla mig de la pastora i formatgera Mònica Balaguer mostrant un tall de formatge elaborat amb la llet de les seves cabres a València d'Àneu. Imatge del 5 d'octubre del 2021. (Horitzontal)
La pastora i formatgera Mònica Balaguer, exalumna de l'Escola de Pastors, amb les seves cabres a València d'Àneu / Marta Lluvich

L'Escola vol continuar sent un referent de la formació en ramaderia extensiva a Catalunya i "enxarxar-nos amb les altres escoles de pastors i afavorir iniciatives que tinguin uns mateixos objectius". L'Escola impulsa els valors de l'agroecologia, formació de qualitat, sostenibilitat, igualtat, respecte, il·lusió, cooperació, positivisme