METEOROLOGIA

Una nevada primerenca porta temps d'hivern al Pallars i la Val d'Aran

El vent complica les tasques de neteja de la calçada a les màquines llevaneu
Dos cavalls buscant herba sota la neu. Imatge del 25 de setembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Dos cavalls buscant herba sota la neu / Marta Lluvich

Una nevada primerenca ha portat temps d'hivern a les zones més elevades del Pallars Sobirà i la Val d'Aran quan encara no fa ni una setmana que ha començat la tardor. La neu ha començat a caure a primera hora del matí i tot i que ha començat a fer-ho en cotes relativament altes, la caiguda de la temperatura l'ha portat fins als 1.600 metres. Tot plegat ha obligat a sortir les màquines llevaneu, que treballen per netejar la calçada de la C-28, al port de la Bonaigua, on fan falta cadenes. Trànsit informa que a la c-142b d'accés al Pla de Beret també calen cadenes per circular. A més a més, el fort vent que bufa a la zona dificulta les tasques de neteja.

Pla general d'una màquina llevaneu netejant la C-28, el port de la Bonaigua, a l'altura del refugi de Les Ares el 25 de setembre del 2020. (horitzontal)

(Foto; Una màquina llevaneu netejant la C-28, el port de la Bonaigua, a l'altura del refugi de Les Ares /Marta Lluvich)

La nevada ha deixat un paisatge plenament hivernal quan acaba de començar la tardor meteorològica en punts elevats del Pallars Sobirà i la Val d'Aran. Si bé el gruix de neu acumulat no és molt destacat i amb prou feines supera els 5 centímetres, les màquines llevaneus treballen per netejar la via d'accés al Port de la Bonaigua perquè el vent l'escampa.

La neu també ha agafat per sorpresa alguns animals que encara es trobaven pasturant pels prats de muntanya abans de baixar cap a les valls per passar l'hivern. A les cotes baixes del Pirineu, la precipitació és en forma d'aigua.

comentaris