La neu continua afectant una trentena de carreteres del Pirineu i Prepirineu

El telèfon d’emergències 112 rep 132 trucades per incidències relacionades amb les nevades.

16195872_1236306139794552_3695519509454051472_n
photo_camera Tot i la neu, els ramaders no poden parar. Facebook Emili Gimènez.

La neu caiguda en les darreres hores a la meitat nord de Catalunya continua afectant una trentena de carreteres, on és obligatori l’ús de cadenes o bé hi ha neu i gel a la calçada, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. La majoria de vies es troben al Prepirineu i Pirineu i són secundàries, a excepció de l’N-260 entre Fontanals de Cerdanya i Ribes de Freses (inclou la Collada de Toses) i C-26, on són obligatoris els equipaments entre Berga i Borredà i hi ha neu i gel a la calçada entre Ripoll i les Lloses, així com a la C-38, a Sant Joan de les Abadesses i la C-17, a Ripoll. D’altra banda, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 132 trucades per incidències derivades de les nevades.

A la Cerdanya i Ripollès, a la GI-521 de Sant Joan de les Abadesses fins al Coll de Coubet; a la GIV-5223 de Camprodon fins a Molló; a la GIV-5264 a Llanars; a la GIV 5264 a Llanars; mentre que a l’Alt Urgell estan afectades per l’L-401 a Fígols i Alinyà cap a Coll de Jou i l’LV-4241 a Guixers.

Pel que fa a les comarques centrals, calen equipaments, entre d’altres, a la B-400 i B-402 de Guardiola de Berguedà cap a Gòsol i Gombrèn, respectivament; a la BV-4024 a Guardiola de Berguedà; a la BV-4025, a Cercs cap a Coll de Fumanya; a la BV-4031 de Coll de Fumanya a Toses.

Precisament a la B-400, un home, el seu fill d’un any i la seva sogra han hagut de passar la nit en una masia a Guardiola de Berguedà atesos pels Mossos d’Esquadra, segons ha informat Protecció Civil.

D’altra banda, els Bombers de la Generalitat van participar ahir en la recerca d’un home de 76 anys que feia la ruta de baixada del Matagalls, al Montseny, i es va desorientar en perdre els seus tres companys. La unitat dels GRAE va localitzar l’excursionista pels volts de les sis de la tarda en bon estat de salut.

Durant tota la nit, les màquines llevaneus han estat treballant per restablir la normalitat a les vies afectades i continuen fent aquest matí en caràcter preventiu.

Al Berguedà, s’han anul·lat 22 rutes de transport escolar del total de 27, mentre que només 53 alumnes dels 409 que fan servir aquest servei l’han pogut utilitzar. Pel que fa a Osona, s’han cancel·lat les línies Alpens-Sora, de Muntanyola i la de Prats de Lluçanès (tant la de l’Institut com la de les escoles)

D’altra banda, Segons el Consell Comarcal de la Garrotxa, l'Escola de Riudaura (76 alumnes) està tancada i la ruta de transport escolar entre aquest municipi i Olot ha quedat anul·lada. També està parcialment anul·lada la ruta que connecta amb Oix.

Al Ripollès, només a Sant Pau de Segúries s’ha fet classes amb relativa normalitat (hi ha assistit el 80% de la cinquantena d’alumnes del CEIP Els Peinets) mentre que en la resta de municipis s’han suspès les classes tot i que hi ha escoles que han obert per si els pares volien deixar-hi els seus fills.

Es tracta de Camprodon, Campdevànol, Ripoll, Ribes de Freser, Sant Joan de les Abadesses, Vallfogona, Planoles, Ogassa, Vilallonga de Ter i Llanars. En total, han resultat afectats 1.960 estudiants de Primària i 980 de Secundària, als que cal restar els de Sant Pau de Segúries que sí han anat a classe.

132 trucades

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 132 trucades per incidències derivades de les nevades. Des del Ripollès se n'han rebut 28, des del Berguedà 17, des de la Cerdanya 13, des d’Osona 15 i des de la Garrotxa 14. Per municipis, 15 s’han fet des de Sant Joan de les Abadesses i cinc amb origen a la Vall de Bianya i cinc més des de Guardiola de Berguedà, Berga, Sant Quirze de Besora i Alp.

Fins a 30 centímetres de neu nova al Ripollès

Les nevades d’aquest dimecres a la nit han deixat fins a 30 centímetres de neu al Moll, 18 centímetres a Gombrèn i 17 centímetres a Planoles; a la Cerdanya 19 centímetres a Puigcerdà i 15 a Das; i al Berguedà 16 centímetres a Bagà i 9 a Berga. A cotes més baixes, la neu ha estat més testimonial i s’han acumulat 3 centímetres a Llacuna i dos a Santa Margarida de Montbui; dos centímetres a Vil i tres més a Santa Pau.

Una trentena de centres educatius tanquen per la nevada

El temporal de neu ha obligat a tancar una trentena de centres educatius a tot Catalunya, principalment a les zones de la Catalunya Central,  Lleida, la Garrotxa o el Ripollès. De fet, al Ripollès només ha pogut obrir una escola de les 22 que hi ha. A banda, moltes rutes de transport escolar també s'han vist afectades per la neu i han impedit que molts alumnes arribessin als centres on estudien. Així ho ha explicat la consellera Meritxell Ruiz, aquest dijous. Ruiz h assegurat que les famílies reben la informació dels centres que al llarg del dia d'avui, i en funció de les recomanacions de protecció civil, decidiran les mesures a emprendre per aquest divendres.