Neix ‘TreeMotion’, el primer concurs de fotografia amb drons sobre boscos

El CREAF llança aquest concurs amb l’objectiu  de donar a conèixer el projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal entre la comunitat d’usuaris de drons. Alerta Forestal és un projecte que impulsa la Fundació Bancària Obra Social ”la Caixa” i que té com objectiu crear una xarxa de voluntaris i voluntàries que vigilin l’estat del bosc i alertin si veuen afectacions per ventades, sequera, processionària o nevades

treemotion_jaume_balaguer
photo_camera Una imatge feta amb dron

“Vola, captura un bosc i guanya un dron!” Aquest és el lema que acompanya a ‘TreeMotion’, el primer concurs de fotografia que premiarà les millors imatges de boscos fetes des d’un dron. El CREAF llança aquest concurs amb l’objectiu de promoure i integrar la comunitat d’usuaris de drons dins de la seva plataforma de ciència ciutadana ‘Alerta Forestal‘.  Una plataforma que impulsa la Fundació Bancària Obra Social ”la Caixa” en el marc del projecte ‘Boscos sans per un societat saludable’.

“Volem promoure l’ús dels drons per fer el seguiment de l’estat de salut dels boscos i crear una xarxa de persones que ens ajudin a vigilar els boscos”, comenta Lluís Brotons, director de l’equip d’Alerta Forestal. A més, amb les fotografies els coordinadors també volen crear consciència de la varietat d’ecosistemes forestals que existeixen i de la seva importància pel benestar de les persones. El concurs s’obre avui i restarà obert a la participació fins el proper 15 de març. Els premis es faran públics el 21 de març en commemoració del Dia Internacional dels Boscos.

Els drons són molt útils per la gestió i protecció dels nostres boscos

La comunitat científica cada cop està més d’acord en que els drons són una eina molt útil per  fer el seguiment de la biodiversitat i per prendre el pols als nostres boscos. Recentment, la revista Forests publicava un article, signat pel coordinadors del projecte, on es proposava utilitzar tecnologia de teledetecció muntada sobre sistemes aeris no tripulats (drons) i processament d’imatges d’alta resolució, per avaluar el creixements de les poblacions de processionària a escala local o de parcel·la de bosc.

Avui en dia, són molts els centres de recerca que estan utilitzant aquests aparells per als seus estudis. Fins i tot projectes com Alerta Forestal, no només utilitzen imatges pròpies preses des de dron com una eina més per l’estudi dels boscos, sinó que també estan animant la comunitat d’usuaris i usuàries de drons a participar activament en el projecte i a ajudar amb les seves imatges a la tasca investigadora.

Pàgina web del concurs:

http://www.alertaforestal.com/ca/alertes-amb-dron/concurs-treemotion/

Bases del concurs:

http://www.alertaforestal.com/wp-content/uploads/2018/01/Bases_reguladores_cat.pdf

Imatges de recurs:

http://www.creaf.uab.cat/fotosprensa/dron_bosc_jaume_balaguer.jpg