01.12.2022 |
Viure als Pirineus

TURISME SOSTENIBLE

Neix una cooperativa per promoure nous productes turístics sostenibles a l'entorn de Boumort

Els beneficis del projecte es volen revertir al territori, situat a cavall dels dos Pallars i l'Alt Urgell
Pla general de la presentació de la cooperativa Boumort Indòmit Ecoturisme a diversos agents del territori duta a terme a l'allotjament rural Cal Rossa de Taús, a les Valls d'Aguilar (Alt Urgell). Imatge del 28 de setembre de 2020 (Horitzontal).
Presentació de la cooperativa Boumort Indòmit Ecoturisme a Cal Rossa de Taús / Albert Lijarcio
Neix una cooperativa per promoure nous productes turístics sostenibles a l'entorn de Boumort

Els propietaris de l'allotjament rural Cal Rossa, els guardes del Refugi de Cuberes i el fundador de l'empresa de guiatge a la natura Salvatgines han creat una cooperativa per promoure nous productes turístics sostenibles a l'entorn de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. D'aquesta manera, s'ofereixen diversos tipus d'estada i activitats segons el perfil de visitant, ja sigui familiar, senderista o amant de la fotografia de fauna i natura. A més, els beneficis d'aquest projecte es volen revertir en accions destinades al territori, situat entre les comarques del Pallars Jussà i Sobirà i l'Alt Urgell, les quals seran consensuades amb la gent que hi viu durant tot l'any en aquesta àrea pirinenca.

L'objectiu del projecte és oferir diverses experiències en un territori que està fora dels circuits turístics habituals, abasta una superfície d'uns 160 quilòmetres quadrats i on hi viuen tot just una vintena de persones. En aquest sentit, la idea és posar en marxa aquests paquets de cara al pròxim mes d'abril i que aquests només estiguin disponibles durant la primavera i fins al juliol. D'aquesta manera, es busca evitar coincidir amb aquells períodes de l'any on hi ha més afluència de visitants a la zona, com ara als inicis de la tardor que és quan té lloc la brama del cérvol.

Pla obert de la mostra de cuina de proximitat que forma part de l'oferta que posarà en marxa la cooperativa Boumort Indòmit Ecoturisme. Imatge del 28 de setembre de 2020 (Horitzontal).

Pel que fa als productes turístics que es posaran en marxa, n'hi ha un anomenat 'Boumort Salvatge' que es dirigeix a persones interessades en la fotografia de fauna, paisatges i cel nocturn; un tipus de turista cada cop més freqüent i que està disposat a desplaçar-se arreu d'Europa. Així, es proposen diversos 'safaris' per prendre aquestes instantànies, els quals inclouen passar algunes nits en tendes de campanya preparades per fer 'hides', segons ha explicat l'ambientòleg i guia de natura, Albert Cereza, un dels socis de la cooperativa Boumort Indòmic Ecoturisme.

Mentre, una altra de les experiències té com a títol 'Boumort Natura' i està ideada per a les famílies o grups d'amics. En aquest cas, les activitats estan enfocades a l'educació ambiental i a la descoberta de l'entorn. Una d'elles, a més, està basada en un conte de Vanesa Freixa on uns nens viuen una aventura "fantàstica" quan van al poble dels seus avis. Finalment, la proposta 'Boumort a Peu' es basa en fer diverses etapes de senderisme d'uns 10 a 12 quilòmetres al dia, algunes d'elles per trams de ruta dissenyats de forma específica o que estan sense senyalitzar.
Pla americà de l'ambientòleg, guia i soci de la cooperativa Boumort Indòmit Ecoturisme, Albert Cereza, explicant l'oferta que es posarà en marxa a la zona de diversos agents del territori. Imatge del 28 de setembre de 2020 (Horitzontal).
Val a dir que tots els paquets turístics estan limitats a un màxim de vuit persones i inclouen tots els desplaçaments, així com els trasllats des de dos punts d'origen: La Seu d'Urgell i la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Dins del preu també s'ofereixen tots els àpats, elaborats a partir de productes locals de les comarques pirinenques on es situa el Boumort. A més, aquells visitants que ho vulguin podran fer alguna aportació voluntària per a la cooperativa, per tal de destinar-la, juntament amb els seus beneficis, a projectes de recuperació patrimonial o de millora mediambiental.

D'altra banda, un dels propietaris de Cal Rossa de Taús i també soci de Boumort Indòmit Ecoturisme, Xavi Escribà, ha reivindicat la necessitat de millorar les comunicacions terrestres entre aquesta zona i els Pallars. De fet, tot just s'ha acabat l'asfaltatge del darrer tram de carretera que arriba fins aquest poble de les Valls d'Aguilar (Alt Urgell), responent a la demanda veïnal feta fa quaranta anys. Ara, l'objectiu és que es pogués fer el mateix amb la pista que va cap a la zona pallaresa, per tal de garantir el pas de qualsevol tipus de vehicles.

Neix una cooperativa per promoure nous productes turístics sostenibles a l'entorn de Boumort
Comentarios