RAMADERIA

Neix Brunat, el primer formatge elaborat amb llet de vaques de raça Bruna dels Pirineus comercialitzat al gran consum

El producte l'ha elaborat la formatgeria Mas Rovira i ja es pot trobar a una vuitantena d'establiments Bonpreu i Esclat
Brunat Formatge vaca bruna dels Pirineus 3
photo_camera Algunes de les vaques de raça bruna de la Finca Mas Rovira de Sorta / Laura Busquets

Brunat ja és una realitat. Es tracta del primer formatge elaborat amb llet de vaques de raça Bruna dels Pirineus, una de les poques races bovines autòctones del país. L'arribada al consumidor final ha nascut a partir d'una aliança per a la seva producció i comercialització entre Bonpreu i Esclat i la formatgeria Mas Rovira de Sora (Osona). Pere Rovira i Carlota Lacasa es mostren molt il·lusionats amb la sortida d'aquest nou producte i esperen que tingui una bona acollida. "Estem molt contents de produir un producte d'aquí, de la terra, i que pugui arribar a la gent", destaca Rovira. El formatge ja es pot trobar a una vuitantena llarga d'establiments Bonpreu i Esclat d'arreu de Catalunya.

Brunat Formatge vaca bruna dels Pirineus 2
Algunes de les vaques de raça bruna de la Finca Mas Rovira de Sorta / Laura Busquets 

Unes 150 vaques de raça Bruna pasturen cada dia pels prats de Mas Rovira, a Sora. Des de fa anys, Pere Rovira les fa criar per vendre'n la carn, però des de feia un temps li rondava pel cap aprofitar-ne també la llet per elaborar formatge. Gràcies a una aliança amb Bonpreu i Esclat, el formatge de raça Bruna d'aquesta petita formatgeria amb dotze anys d'història s'ha convertit en el primer que dona el salt a la gran distribució, i el producte ja es pot trobar als lineals del grup d'arreu del territori. La il·lusió de Rovira seria que el Brunat acabés essent reconegut com un formatge català "autòcton".

Per elaborar un quilo de Brunat calen nou litres de llet. El formatge s'elabora amb llet pasteuritzada de vaca Bruna, de quallada enzimàtica i pasta premsada. Carlota Lacasa, l'altra cara de la formatgeria i companya de Rovira, explica que la seva escorça és marronosa, que evoluciona a daurada gràcies als rentats amb aigua i sal que es fan durant el seu afinament i maduració, que com a mínim dura uns 45 dies. L'escorça hi proporciona un gust "més complex i amb més cos". Pere Rovira afegeix que exteriorment el formatge s'assembla al pelatge de la Bruna i de gust és "molt gustós i cremós". I explica que per poder-lo gaudir amb tots els seus matisos és important consumir-lo a temperatura ambient.

Brunat Formatge vaca bruna dels Pirineus 1
Carlota Lacasa a la cambra on maduren els formatges Brunat / Laura Busquets

Des de la formatgeria veuen amb molts bons ulls l'aposta que es fa des de Bonpreu perquè els ramaders puguin seguir treballant a les seves granges, desenvolupant el seu negoci i fent-lo viable. "I que puguem continuar vivint a la terra on vivim", afegeix. Sense projectes com aquest, afegeix Rovira, els ramaders "hauríem d'anar a grans produccions i el producte ja no seria el mateix". "Això et permet diferenciar-te i que es valori la nostra feina, una feina arrelada al territori", assenyala. El Brunat és el darrer d'una vintena de referències que elabora la formatgeria de Sora.

Una aposta "estratègica" per a Bonpreu

Des de l'altra pota de l'equació, Joan Sabartés, cap d'operacions de Bonpreu, explica que l'aposta per aquest formatge és "estratègica" per al grup, sobretot pel que fa als productes de proximitat i les races autòctones. "Vam acceptar encantats per seguir donant suport als productes del país i fer que els clients el puguin conèixer", destaca Sabartés.

Brunat Formatge vaca bruna dels Pirineus 4
Detall dels emmotllat dels formatges Brunat / Laura Busquets

De fet, la raça Bruna dels Pirineus no és nova per a Bonpreu. Fa uns mesos van introduir als seus supermercats carn d'aquest tipus de vaques tant al lineal com al taulell dels establiments del grup. L'objectiu de la iniciativa era potenciar-ne el seu coneixement per part del consumidor i també millorar la tendresa i la qualitat de la carn per oferir un producte "encara més atractiu". Alhora, donar valor i dinamitzar les zones rurals del Pirineu. Per tirar endavant aquest projecte de millora genètica de la carn compten amb el suport de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) del Departament d'Acció Climàtica i la Universitat Autònoma de Barcelona. "Ara ens faltava el component làctic d'aquesta raça", assenyala el cap d'operacions de Bonpreu. "Per això amb la proposta de Mas Rovira ens hi vam agafar de seguida", afegeix.

El Brunat també està avalat per la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) en la seva aposta per donar a conèixer i potenciar el consum de la carn i els productes derivats que se n'elaboren.