SOCIETAT

Mossèn Benigne Marquès i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu reben la Creu de Sant Jordi

Són els dos representants de l’Alt Pirineu i Aran en una llista de 30 personalitats i 15 institucions

Mossèn Benigne Marquès (Imatge: Bisbat d'Urgell)
photo_camera Mossèn Benigne Marquès (Imatge: Bisbat d'Urgell)

La Generalitat de Catalunya ha distingit a l’arxiver capitular d’Urgell, Mossèn Benigne Marquès, i a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu amb la Creu de Sant Jordi 2020. Són els dos representants de l’Alt Pirineu i Aran en un llistat de 30 personalitats i 15 institucions.

En el cas de Marquès, la Generalitat ha explicat que el reconeixement s’atorga “pel seu treball de preservació i divulgació de la cultura catalana que l’ha convertit en un referent intel·lectual. Com a fundador de la Societat Cultural Urgel·litana i secretari de la revista Urgellia ha fet importants contribucions al coneixement de l’època antiga del Bisbat d’Urgell amb notables descobertes de documentació inèdita. Responsable de l'Arxiu Capitular i Diocesà d'Urgell, ha estat un autor prolífic i ha treballat intensament en la recerca i difusió de les arrels culturals i històriques de la diòcesi d'Urgell i de Catalunya”.

Imatge de l'interior de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, al Pallars Sobirà. Imatge del 30 de juny del 2013. (horitzontal)

Pel que fa a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, la Creu de Sant Jordi s’ha atorgat “pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars, tasca duta a terme des de fa més de 25 anys. El seu compromís amb l’entorn ha quedat demostrat a través de les activitats de dinamització social i comunitària del territori. La seva tasca de recuperació, promoció i reivindicació de l’artesania pirinenca com a producte de qualitat ha esdevingut motor per a la dinamització de nous mercats”.

Pel que fa a la resta de condecorats, destaquen l'artista Miquel Barceló, l'actriu Imma Colomer, la coreògrafa Sol Picó, els germans Roca, Pallassos Sense Fronteres, la pilot de motos Laia Sanz, els pares de Guillem Agulló per la seva lluita antifeixista, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), l'Associació Cultural del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, la Fundació Privada Hospital de Campdevànol o l'Orfeó Nova Solsona entre d’altres.