Milloren el subministrament elèctric al Solsonès

L’acord es traduirà en un increment de la qualitat del subministrament als municipis de Sant Llorenç de Morunys, Navès, Guixers, Clariana de Cardener, Odèn i la Coma i la Pedra, i a dues de les principals activitats econòmiques de la comarca: l’empresa Knauf i l’estació d’esquí de Port del Compte.

NdP040xx (Fotos Vall del Lord)1
photo_camera Visita a les obres a la Vall del Lord.

El director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya, Pere Palacín, la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, i el gerent d’Elèctrica de Guixés, Josep Garcia, han formalitzat avui l’acord per a la millora del subministrament elèctric al nord i a l’est de la comarca del Solsonès amb una visita a les instal•lacions de la xarxa elèctrica de la demarcació. L’acord preveu diferents actuacions per reestructurar la xarxa elèctrica i diversificar el subministrament de la zona, per tal que esdevingui més robusta i es faciliti la reposició del servei a municipis i empreses en cas d’incidència. 

En la visita també hi han participat la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves; l’alcalde de Navès, Josep Maria Casafont; l’alcalde de Guixers, Marià Chaure; l’alcalde de Sant Llorenç de Morunys, F. Xavier Mas; l’alcalde de la Coma i la Pedra, Jaume Oriol; el director de la fàbrica de Knauf, Thomas Stiefvater, i el gerent de l’estació de Port del Compte, Jaume Majoral. 
La visita ha recorregut tant els punts d’interconnexió entre la xarxa d’Endesa i la d’Elèctrica de Guixés com aquelles instal•lacions que han estat objecte de l’intercanvi d’actius entre companyies. Amb aquest acord, el subministrament elèctric a la vall de Lord, a l’est i el nord del Solsonès passa de dependre només de la línia de 25 kV procedent de Cercs a estar connectada amb les subestacions de Cercs, Cardona i Oliana. A més, també possibilita l’execució d’un pla de contingència operat per les dues companyies i que permet la recuperació del servei de forma més àgil i ràpida, fins i tot en menys de 3 minuts, gràcies també als nous automatismes i telecomandaments.

Totes aquestes actuacions corregeixen les dificultats per a la reposició del servei causats fins al dia d’avui per la longitud de la línia i les condicions meteorològiques de la zona, i  minimitzen els efectes de les incidències sobre tots els usuaris. Així, l’acord es traduirà en un increment de la qualitat del subministrament als municipis de Sant Llorenç de Morunys, Navès, Guixers, Clariana de Cardener, Odèn i la Coma i la Pedra, i a dues de les principals activitats econòmiques de la comarca: l’empresa Knauf i l’estació d’esquí de Port del Compte.

La formalització d’aquest acord s’inclou en l’estratègia del Govern per a la millora de la qualitat del subministrament elèctric, que ha fet possible, entre d’altres paràmetres, una disponibilitat del sistema superior al 98 per cent i un temps global d’interrupció del subministrament inferior a una hora a l’any, que fa una dècada era de sis hores.