MÓN RURAL

Reclamen mantenir la suspensió dels efectes d’incomplir les normes de despesa per als ajuntaments de zones rurals

Micropobles de Catalunya i la Asociación Española de Municipios de Montaña han fet arribar ja la petició a la ministra d’Hisenda i ho han traslladat a diferents grups al Congreso de los Diputados.
MICROPOBLES ES MONTAÑAS
photo_camera Representants de Micropobles i esMONTAÑAS aquest dimarts davant del Congreso de los Diputados / @Micropobles

L’Associació de Micropobles de Catalunya i la Asociación Española de Municipios de Montaña comparteixen treballar per a reivindicar les necessitats dels municipis pitjor finançats, tant de muntanya com d’altres zones de l’estat.

Per tal de promoure millores legislatives han dirigit una carta a la vicepresidenta primera i ministra de Hacienda del Gobierno de España, Maria Jesús Montero, en la qual sol·liciten que la llei de pressupostos de 2024 contempli mantenir la suspensió dels efectes d’incomplir les normes de despesa per ajuntaments de les zones rurals. La petició es fa per aquells ajuntaments amb despeses liquidades en els capítol 1 a 5 de fins a 500.000€ i amb una situació financera sanejada. En aquesta línia, es proposa també ampliar el catàleg d’inversions considerades financerament sostenibles i poder destinar-hi el superàvit pressupostari sense haver de fer-ho a la reducció del nivell d’endeutament.

Així mateix, es demana que es corregeixi la diferència d’aportació als municipis en concepte de participació en els tributs de l’Estat amb pressupostos per sota del límit i s’aprovi una aportació de 100€ per habitant per als ajuntaments amb despeses liquidades en els capítols 1 a 5 de fins a 500.000€. A més, es sol·licita una compensació addicional a aquests municipis tenint en compte l’escassa població, l’extensió territorial i els nuclis que formen el municipi.

MICROPOBLES ES MONTAÑAS
Representants de Micropobles i esMONTAÑAS aquest dimarts davant del Congreso de los Diputados / @Micropobles

Des de Micropobles i esMontañas es considera que algunes d’aquestes mesures podrien aplicar-se de manera immediata i senzilla, donant mitjans als ajuntaments que gestionen les zones més despoblades del país per contribuir a revertir l’actual desequilibri. Totes dues entitats s’han ofert a treballar activament amb el ministerio de Hacienda per fer-ho possible. Paral·lelament i en el context del debat pressupostari de 2024, han traslladat la petició a diferents grups parlamentaris al Congreso de los Diputados. S’han mantingut trobades de treball amb els grups del PSOE, Sumar, PP, ERC, Junts per Catalunya, EH-Bildu i el PNB, que han mostrat el compromís d’incorporar les propostes al debat pressupostari.

Sobre Micropobles

L'Associació de Micropobles de Catalunya neix l'any 2008 amb la voluntat de ser un instrument per fer visible la realitat dels micropobles i contribuir perquè les condicions de vida al món rural siguin dignes i ajustades a les necessitats dels seus habitants. Som punt de trobada per als municipis menors de 1.000 habitants de Catalunya, defensem la ruralitat i lluitem pel repoblament. Actualment, Micropobles compta amb 262 associats.

Sobre esMontañas

La Asociación Española de Municipios de Montaña neix l’any 2010, a partir de la iniciativa d’un grup de titulars d’alcaldia de pobles de muntanya i de senadors i senadores, amb la voluntat de reivindicar les necessitats d’aquestes zones en un moment que gairebé no es parlava de medi rural i el concepte despoblament apareixia rarament en el debat estatal. Avui, esMontañas la formen més de 300 ajuntament, diputacions, comarques i mancomunitats i està presidida per Miguel Gracia Ferrer.