METEOROLOGIA

Més d'una desena de carreteres de l'Alt Pirineu i Aran afectades per la nevada

Les precipitacions en forma de neu arriben amb "sorpresa" a cotes baixes, com ara Sort i la Seu d'Urgell
Port del Cantó a Sort
photo_camera Una màquina llevaneu neteja l'N-260 a l'entrada de Sort / Marta Lluvich

La nevada d'aquest dilluns afecta més d'una desena de carreteres de l'Alt Pirineu i Aran, on es necessari circular amb cadenes segons informen des del Servei Català de Trànsit. Algunes d'elles són la C-13 entre Sort i Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà), la C-28 al Port de la Bonaigua, des d'Esterri fins a Naut Aran (Val d'Aran), i l'N-230 entre Vilaller (Alta Ribagorça) i Bausen (Val d'Aran).

Nevada al Pirineu 12 desembre 2
Una màquina llevaneu a Sort a l'N-260/ Marta Lluvich

Les precipitacions en forma de neu han arribat a primera hora de la tarda a cotes relativament baixes i en punts com ara Sort i la Seu d'Urgell ha estat rebuda amb "relativa sorpresa". En el cas de la capital pallaresa, s'ha acumulat un gruix equivalent a uns tres dits, mentre que a la de l'Alt Urgell aquest ha estat d'un parell de centímetres.

Nevada al Pirineu 12 desembre 1
Un vehicle circulant per una carretera plena de neu al municipi de Sort / Marta Lluvich

Altres vies principals afectades per la neu són l'N-260 al Port del Cantó -que comunica les comarques de l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà- i al Coll de Perves –entre el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça-. També són necessàries les cadenes per circular per diversos trams del Pallars Sobirà, com ara el la C-13z a Esterri d'Àneu, la C-147 entre Esterri d'Àneu i l'Alt Àneu, L-504 entre Llavorsí i Lladorre i L-510 entre Tírvia i Alins. Mentre, les vies afectades a l'Alta Ribagorça són l'L-500 entre el Pont de Suert i la Vall de Boí i L-501 a la Vall de Boí.

Nevada al Pirineu 12 desembre 4
El Parc del Riuet de Sort ben emblanquinat de neu / Marta Llvich

Pel que fa als gruixos de neu, a l'entorn de la capital pallaresa se n'ha acumulat per un equivalent a uns tres dits, mentre que a la de l'Alt Urgell aquest ha estat d'un parell de centímetres. Segons l'avís que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) se'n poden acumular més de 5 centímetres per sobre dels 700 metres sobretot a la comarca de l'Alt Urgell, però també a la Cerdanya, el Pallars Jussà i Sobirà i l'Alta Ribagorça.

Davant d'aquesta situació, des de Protecció Civil i a través d'un comunicat, han recomanat als conductors molta prudència en la mobilitat per les comarques de l'Alt Pirineu i informar-se de l'estat de les carreteres abans de sortir de casa. Altres consells passen per tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria. També es demana eviter la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

comentaris