Més de dos-cents atacs de voltors als ramats entre el 2011 i el 2014

Unió de Pagesos ha denunciat que entre el 2011 i el 2014 s’han produït més de dos-cents atacs de voltors als ramats i que, de tots aquests casos comunicats a la Generalitat, només se n’han cobrat 12, és a dir, un 5%

Un dels voltors negres reintroduïts, enmig d'un grup de voltors comuns. © Equip de Boumort – Alinyà
photo_camera Els voltors preocupen els ramaders.

“Arran de la presentació del Pla d'Acció per a la millora de la gestió del voltor comú a Catalunya per part del departament d’Agricultura, Unió de Pagesos reclama a l’Administració que deixi de negar l’existència dels atacs, actuï de veritat per prevenir-los i faci correctament les peritacions dels danys per compensar els danys efectivament produïts”, assegura el sindicat en un comunicat.

“L’Administració no pot continuar negant que els voltors ataquen bestiar viu que no està moribund: una vaca o euga que està parint, fins i tot en un part amb complicacions, no és un animal necessàriament moribund, com tampoc ho és un vedell”, afegeixen.

Per a Unió de Pagesos, “negar aquesta mena d’atacs només s’explicaria per eludir l’Administració la seva responsabilitat i no compensar els ramaders, quan la legislació estableix que és la responsable dels danys que fa una espècie protegida, com els voltors”.

En aquest sentit, diuen que “la reducció de denúncies d’atacs per part dels ramaders és conseqüència de la denegació de la majoria de casos denunciats, la qual cosa fa desistir els ramaders, que se senten tractats de mentiders i maltractats per l’Administració”.

“Entre 2011 i 2014 se n’han denunciat 223 atacs, però s’han considerat positius i pagats només 12, un 5,38%. Una xifra que contrasta amb el fet que, entre 2007 i 2009, el 39% de les 156 reclamacions presentades, unes 60, es van considerar casos positius”, expliquen.