ELECCIONS AL PARLAMENT 12M

Més de 55.000 electors pirinencs estan cridats aquest diumenge a les urnes

Tots els centres de votació disposaran per primer cop d'una tauleta per "agilitzar" la tramesa de dades.
Col·legi electoral la Seu d'Urgell
photo_camera Una dona vota al col·legi electoral de Sant Domènec a la Seu d'Urgell / Ferran Garcia Queralt

Més de 55.000 pirinencs majors d’edat, concretament 55.109, estan cridats a les urnes aquest diumenge 12 de maig. En els comicis s’escullen 135 diputats que conformen el Parlament de Catalunya, 15 per la circumscripció electoral de Lleida i 17 per la de Girona. En aquest sentit, hem de recordar que Catalunya no té una llei electoral pròpia i, en conseqüència, s'ajusta al que disposa la LOREG (Ley Orgánica del Régimen Electoral General) que estableix les "províncies" com a circumscripció electoral.

Dades per vegueries

Les eleccions d'aquest diumenge tindran dues novetats respecte a les darreres. D'una banda, tots els centres de votació disposaran per primer cop d'una tauleta per "agilitzar" la tramesa de dades. El Govern ha repartit tauletes als 4.108 representants de l'administració dels diferents col·legis que asseguraran la transmissió de dades de votació i participació durant la jornada electoral. Una altra novetat és que a través de l'app 'Eleccions Catalunya 2024' o la web es podrà consultar amb més detall el resultat de les votacions. En concret, per primera vegada en unes eleccions a l'estat espanyol, es donarà la informació en directe per cada col·legi electoral.

Així ho han explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i la vicepresidenta Laura Vilagrà, que han comparegut en roda de premsa per explicar el dispositiu electoral. Vilagrà ha assegurat que en aquestes eleccions s'ha fet un "salt qualitatiu" en transparència i dades. En altres ocasions, ha recordat, es podia accedir a dades per municipis i comarques, però ara també es podrà tenir accés a les dades per vegueries i per col·legi electoral.

Eleccions 12M Roda de premsa
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i la vicepresidenta Laura Vilagrà, han comparegut en roda de premsa / Blanca Blay

A més, l'app inclou dues funcionalitats singulars: el 'pactòmetre' i 'l'últim escó'. La primera funció permetrà a l'usuari crear possibles aliances per aconseguir majories al Parlament mentre que la segona permetrà consultar l'evolució de l'últim escó en joc, que sovint oscil·la per pocs vots entre diferents formacions. L'opció mostrarà en temps real la candidatura que ha obtingut el darrer diputat i els vots que li manquen a la candidatura més propera per aconseguir-lo.

La jornada del 12-M, en xifres

En total s'han habilitat 2.695 locals electorals repartits per tot Catalunya i hi haurà 8.940 meses amb 80.460 membres de meses designats. A banda, hi haurà els 4.108 representants de l'administració que asseguraran la transmissió de dades de votació i participació. Els locals obriran a les 9 h i a partir de les 20 h, un cop tanquin els col·legis, començarà l'escrutini.

Parlament de Catalunya hemicicle
Hemicicle de Parlament de Catalunya 

El Govern compareixerà a les 10 h per informar sobre la constitució de les meses i possibles incidències i també oferirà dades de participació recollides a les 13 h i a les 18 h. A partir de les 22 h s'informarà dels resultats provisionals.

Un total de 5.754.931 catalans estan cridats a votar a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge. A més, hi ha 243.004 joves que podran votar per primera , després d'haver arribat a la majoria d'edat des dels darrers comicis.

Del total d'electors, 294.594 són residents a l'estranger i inscrits al Cens Electoral dels Residents Absents (CERA), els vots dels quals es recomptaran el divendres 17 de maig. Vilagrà ha apuntat que d'aquests el 8,23% ja ha votat, un percentatge una mica més alt des que des de 2022 s'ha eliminat vot pregat.

Mesa electoral ACN
Una mesa electoral en una imatge de les eleccions al Parlament del 2021 / ACN

Respecte al vot per correu s'han emès 106.031 sol·licituds, fet que representa l'1,94% del cens. Vilagrà ha apuntat que això suposa una reducció respecte a les eleccions del 2021, quan el vot per correu va arribar al 5% del cens. Amb tot, ha recordat que llavors hi havia restriccions de covid. Per això, ha dit, el vot per correu emès ara s'emmarca dins de la "normalitat prepandèmica" i se situa per sobre del vot del 2017 (1,51% del cens).

Això és el que​ et pot passar si no et presentes a una mesa electoral

El procés que culminarà en les eleccions del 12M ja està en marxa, i una part important del mateix són els ciutadans que han resultat triats per sorteig per a formar part de les meses electorals.

Els membres de la taula -un president i dos vocals, a més de dos suplents per a cada lloc- tenen dret a percebre una dieta de 70 euros, rebre un permís laboral retribuït si treballaven el dia de la votació i a veure la seva jornada reduïda en cinc hores l'endemà.

En el cas que no es presentin peticions d'exempció, els ciutadans triats estan obligats a complir les funcions assignades als membres de la taula i presentar-se en el centre establert a les 8.00 hores del 12 de maig, incloent-hi els suplents. Si passat l'últim dia per a fer al·legacions qualsevol dels designats no pogués acudir a exercir el seu càrrec de membre de Mesa, ha de comunicar-ho a la Junta Electoral de Zona almenys 72 hores abans de la jornada electoral, aportant les justificacions pertinents. Si la impossibilitat d'acudir es produeix després d'aquest termini, l'avís a la Junta Electoral de Zona haurà de realitzar-se de manera immediata, i en tot cas, abans de la constitució de la taula.