CRISI CORONAVIRUS

Mateix municipi, restriccions horàries desiguals

Els setanta-set municipis de l’Alt Pirineu i Aran sumen sis-cents dotze nuclis de població.
Pla general de l'entrada a Tremp. Imatge del 6 de maig del 2020. (horitzontal)
photo_camera Pla general de l'entrada a Tremp/Marta Lluvich

La demarcació de l'Alt Pirineu i Aran té 77 municipis però només 3, amb més de 5.000 habitants, han de complir les franges horàries. Tot i això, alguns d'ells estan formats per diversos pobles o Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), que tenen una població menor. És per això que hi ha ajuntaments que han donat llum verda a eliminar les restriccions horàries per zones. A Tremp, amb 5.800 habitants repartits en 28 pobles i 1 EMD, només Tremp compleix les franges horàries. En canvi no tenen limitació cap dels tretze pobles del municipi de Vielha e Mijaran, tot i que junts sumen 5.559 habitants.

Els setanta-set municipis de l’Alt Pirineu i Aran sumen sis-cents dotze nuclis de població. I al costat d’entitats milenàries n’apareixen altres d’implantació recent i vinculades a noves formes d’ús i gestió del territori

El municipi de Tremp té uns 5.800 habitants, 303 quilòmetres quadrats i 28 pobles, un d'ells l'EMD de Vilamitjana (207 habitants). Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp, ha explicat que a la capital del Pallars Jussà, amb 5.232 persones, es regeixen per les franges horàries per passejar o fer activitat física. Mentrestant, a la resta de pobles del municipi no tenen franges horàries i segueixen la normativa de pobles amb menys de 5.000 habitants. Per l'alcaldessa de Tremp no té sentit que pobles amb mitja dotzena de veïns com Gurp, Sapeira o Eroles, s'hagin de regir per les normes de pobles amb realitats totalment diferents com les de Tremp.

Cases ha explicat, però, que alguns veïns de Tremp van caminant fins a pobles veïns com Vilamitjana o Palau però des de l'Ajuntament se'ls recomana fer ús de d'altres camins i evitar desplaçar-se per fer esport a aquests pobles, amb majoritàriament gent gran. Des de l'Ajuntament es donen alternatives i s'ha marcat en un plànol els camins del municipi on els veïns de Tremp poden anar a passejar o fer esport. Cases ha dit que tot i tenir tres circuits urbans marcats es recomana a la població anar a gaudir de la natura i fer ús dels camins del municipi, respectant el radi d'un quilòmetre establert.

Pla general de l'entrada del poble de Vilamitjana, al Pallars Jussà, el dia 6 d'abril del 2020. (horitzontal)
(Foto: Marta Lluvich)
A la Val d'Aran, el municipi de Vielha e Mijaran té 5.559 habitants, però cap dels 13 pobles que el conformen superen la xifra dels 5.000. La capital de l'Aran, Vielha, registra poc més de 3.150 habitants i Gausac 453, sent les dues poblacions més habitades del municipi. Tant els nuclis de població (13) de les set Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) com la capital Vielha, estan per sota la xifra dels 5.000 habitants. Per aquesta raó l'Ajuntament va decidir no aplicar les franges horàries i permetre la pràctica de l'activitat física entre les 6:00 i les 23:00 hores a tot el municipi.

Gausac
(Foto: El poble de Gausac, al municipi de Vielha e Mijaran)
Al municipi de Puigcerdà, que té una població d'unes 9.200 persones, les franges horàries per passejar o fer activitat física només s'apliquen a la capital de la Cerdanya, on hi viuen més de 7.100. En canvi, als seus nuclis agregats les persones majors de 14 anys poden sortir a caminar i fer esport des de les sis del matí a les onze de la nit i els infants menors d'aquesta edat ho han de fer des de les dotze del migdia a les set de la tarda. Aquesta mesura s'aplica a Age, amb un centenar d'habitants; Vilallobent, amb una vuitantena; Ventajola, que en té set; Rigolisa, amb una quarantena; i Sant Marc, que té una població que supera les 200 persones.

Vilallobent

En el cas de la Seu d'Urgell, però, amb 12.000 habitants, tot el municipi es regeix per les franges horàries, tant els veïns de la capital alturgellenca com el mig miler que viuen al nucli de Castellciutat. En aquest cas, el consistori ha difós un mapa de tot el terme per a què les persones que fan esport sàpiguen fins a on poden arribar. Així, indiquen que la part nord del camí d'Alàs forma part de la Seu i que, en el cas de la zona sud, no es pot anar massa més enllà del punt on hi ha el torrent de Cerc.