SALUT

La mascareta tornarà a ser obligatòria als centres sanitaris a partir de dilluns vinent

Salut demanarà a l’Estat que torni a autoritzar les baixes automàtiques com es va fer durant la covid
Pla mitjà de la geriatra Alba Roig, del PADES Cerdanya, al costat d'un pacient a la nova consulta de geriatria de la Fundació Hospital de Puigcerdà. Imatge del 22 de juny de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Consulta de geriatria de la Fundació Hospital de Puigcerdà / Albert Lijarcio

La mascareta tornarà a ser obligatòria a partir de dilluns vinent en tots els centres sanitaris i hospitals catalans. Una mesura que ahir va anunciar el conseller de Salut, Manel Balcells, arran de l’increment d’infectats per virus respiratoris, especialment la grip, les últimes setmanes i que tot apunta que aniran a més amb la tornada a les classes després de les vacances de Nadal.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas sosté que la incidència dels virus respiratoris podria baixar en un parell de setmanes. En una entrevista a 'RAC1', Cabezas ha explicat que s'actuarà en funció de les xifres, després que aquest divendres la Generalitat hagi decidit tornar a fer obligatòria la mascareta als centres sanitaris arran de l'important increment de les darreres setmanes. La secretària també ha admès que es tracta d'una situació relativament "nova" que cal "estudiar i valorar". "És important assegurar que tothom porti la mascareta en aquests entorns on és fàcil contagiar-se", ha insistit.

Professionals Hospital de la Seu FSH
Professionals de l'Hospital de la Seu d'Urgell / FSH

Obligatòria a partir de la setmana que ve

La obligatorietat entrarà en vigor a principis de la setmana que ve, un cop es publiqui la normativa, però Cabezas ha recordat que els centres ja ho recullen a les recomanacions. Pel que fa al final de la mesura, afirma que arribarà quan baixi la incidència de l'onada epidèmica.

Tot i així, de moment, descarta que es pugui ampliar aquesta obligació al transport públic o bé a les farmàcies, on es manté com una "recomanació". En quant a les residències, també es mouen en aquest mateix marc per garantir el "màxim contacte emocional".

També recorda que en aquests equipaments la majoria de persones estan vacunades i que la situació és força estable. Malgrat això, subratlla que la gent s'està vacunant "poc" aquest hivern. Per exemple, en el cas dels majors de 80 anys, ho ha fet un 66% per grip i un 59% per covid. "Hi ha un marge clar de millora", ha conclòs.