VOLUNTARIAT

En marxa la nova edició del Gran Recapte d’Aliments, amb la crida al voluntariat

Impulsada pels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya, s’ha presentat la 15a edició del Gran Recapte que, sota l’eslògan “Alimenta el que importa”, se celebrarà entre el 24 i el 30 de novembre. Els Bancs dels Aliments necessiten d’unes 18.000 persones voluntàries, que es poden registrar a la web www.granrecapte.com.
DestacatsBdA_BANNER_GRAN RECAPTE_23_661x465px_B_CAT
photo_camera El cartell del Gran Recapte. Suma't al Voluntariat.

Aquesta setmana s’ha presentat la 15a edició del Gran Recapte d’Aliments, que enguany es durà a terme entre el 24 i el 30 de novembre, i que ha esdevingut el punt de trobada per a totes aquelles persones, empreses i institucions que volen ajudar a les famílies en situació de vulnerabilitat del nostre entorn.

A la presentació, Lluís Fatjó-Vilas, representant dels quatre Bancs d’Aliments de Catalunya, ha assegurat que “el Gran Recapte s’ha consolidat a Catalunya com un dels moviments ciutadans d’acció solidària més importants”. Els Bancs dels Aliments, ha afegit, “tornem a necessitar del voluntariat per poder reeditar una nova edició tot assolint els resultats d’edicions anteriors”. Finalment, ha ressaltat la importància del voluntariat, ja que “hem constatat que, en aquells punts de recollida d’aliments amb voluntariat, augmenten les donacions”. Fatjó-Vilas ha estat acompanyat per la vicepresidenta i la directora del Banc d’Aliments de Barcelona, Roser Brutau i Elisabet Viladomiu, respectivament.

El voluntariat, protagonista del Gran Recapte

A la presentació, els Bancs dels Aliments han fet la crida al voluntariat per a la propera edició, atès que sense el voluntariat la campanya no seria factible. Els milers de persones que any rere any es mobilitzen i col·laboren amb el Banc dels Aliments com a voluntaris/àries han esdevingut un dels elements clau del Gran Recapte, mitjançant el seu compromís i seva solidaritat. L’edició passada, van ser 16.200 les persones que van col·laborar com a voluntàries al Gran Recapte.

El Banc dels Aliments estima que aquesta edició, la del 2023, necessitarà d’unes 18.000 persones voluntàries, que des d’avui ja poden inscriure’s a la campanya a través del web
granrecapte.com. Aquests voluntaris i voluntàries seran presents als prop de 2.100 punts de recollida (dels quals, 1.200 a Barcelona, 300 a Girona, 300 a Lleida i 300 a Tarragona) dels diferents establiments col·laboradors el cap de setmana de divendres 24 i dissabte 25.

18.000 voluntaris i voluntàries

Respecte a les seves funcions, els voluntaris i voluntàries, distribuïts als diferents punts de recollida d’aliments dels establiments col·laboradors, tenen com a tasca principal informar sobre la funció del Banc dels Aliments, així com també de la situació de precarietat alimentària al nostre entorn. I realitzen aquestes funcions alhora que engresquen els clients a participar activament a través de les donacions d’aliments.

D’altra banda, des del dissabte 25 de novembre, i durant els dies posteriors al Gran Recapte, s’iniciaran les tasques de classificació dels aliments recollits a dues naus cedides per la ZAL Port, la plataforma logística intermodal del Port de Barcelona. En aquest cas, el Banc dels Aliments ja disposa de prou persones voluntàries per a aquesta funció, moltes de les quals provenen d’empreses que organitzen jornades de voluntariat corporatiu.

Un cop feta aquesta classificació, els aliments seran distribuïts pel Banc dels Aliments a les diferents entitats socials amb què treballen, per fer-los arribar a les persones en situació de precarietat alimentària. Es preveu que el Gran Recapte pugui cobrir els magatzems del Banc dels Aliments amb producte bàsic, aproximadament, durant 3 mesos.

La nova edició del Gran Recapte, mixta: donació d’aliments física i donació econòmica

Com en l’edició anterior, el Gran Recapte adoptarà un format mixt i es simultaniejaran les donacions físiques d’aliments amb donacions monetàries per comprar i distribuir aliments. Les donacions d’aliments es faran a les caixes dels supermercats i establiments col·laboradors, el 24 i el 25 de novembre (també el diumenge 26 en aquells establiments que
estiguin oberts).

Per la seva banda, les donacions econòmiques es podran realitzar fins al 30 de novembre a la línia de caixes dels establiments col·laboradors, a la pàgina web granrecapte.com o bé mitjançant Bizum.

Finalment, cal destacar que el Banc dels Aliments mantindran oberta la donació, mitjançant la seva pàgina web, fins al 15 de desembre.