UNIVERSITATS

L'INEFC es consolida al Pirineu i comptarà amb l'estació de La Molina com a "camp de pràctiques"

El conveni amb FGC, que permet l'ús de les instal·lacions de les pistes cerdanes, tindrà una vigència de quatre anys
INEFC FGC La Molina 1
photo_camera Marta Subirà i Eduard Inglés acompanyats de diverses autoritats a la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio

El Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE), que des d'aquest curs imparteix l'INEFC Pirineus a la Seu d'Urgell en la seva especialitat d'activitats al medi natural, ha aconseguit consolidar-se. La demanda inicial per cursar aquests estudis i el desenvolupament del primer semestre han estat elements clau de cara a assolir aquesta fita, segons ha dit el director de l'INEFC, Eduard Inglés. Els seus alumnes podran comptar a partir d'ara amb l'estació de muntanya de La Molina com a "camp de pràctiques" en la formació vinculada a la neu, tal com ha assegurat la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat, Marta Subirà. Tot plegat s'emmarca en la signatura d'un conveni entre tots dos organismes que té una vigència de quatre anys.

Subirà ha explicat que l'acord permet que les instal·lacions esportives de La Molina estiguin a disposició dels estudiants d'esports de neu de l'INEFC "perquè puguin aprendre l'activitat que s'hi desenvolupa i descobrir el seu entorn natural". També ha destacat el fet que gairebé la meitat d'alumnes siguin dones i ha dit que FGC són una "empresa activista" en l'àmbit feminista i en el de la sostenibilitat, elements que, ha recalcat, "encaixen molt bé amb aquests estudis".

INEFC FGC La Molina
Eduard Inglés, director de l'INEFC  i Marta Subirà, presidenta de FGC /Albert Lijarcio

Per la seva banda, Inglés ha expressat el seu agraïment i ha manifestat que la signatura del conveni "és un pas més per seguir teixint una xarxa d'equipaments i col·laboracions". També ha destacat que les estacions de neu són un element "essencial" per a la formació en activitats en el medi natural amb la qual s'especialitza l'INEFC Pirineus.

Paral·lelament, l'alumnat matriculat a les assignatures de l'àmbit dels esports de neu en qualsevol dels tres centres educatius que disposa l'INEFC a Catalunya tindrà accés a l'estació de muntanya amb una tarifa especial bonificada. Segons el conveni, La Molina també podrà oferir la utilització dels estadis de competició i tallers de formació en l'àmbit de la gestió i explotació de l'estació de muntanya, tant per als estudiants com per al professorat de l'INEFC.

Impuls a projectes de recerca i innovació

D'altra banda, Ferrocarrils i l'INEFC treballen per poder signar, en un futur, un conveni de col·laboració per impulsar projectes d'investigació, recerca i innovació. L'objectiu és garantir una formació de qualitat que permeti contribuir al desenvolupament sostenible del territori i difondre la cultura dels esports de muntanya i les activitats esportives de turisme actiu en el medi natural, així com la seva pràctica segura i sostenible.

Aquestes actuacions es durien a terme des del nou centre INEFC Pirineus ubicat a la Seu d’Urgell i comptant amb l'experiència i trajectòria d'INEFC com a entitat referent en la matèria. En aquest sentit, Ferrocarrils aconsegueix augmentar l'ús dels seus equipaments esportius a les estacions de muntanya en períodes de baixa afluència i impulsar activitats que es desenvolupen a l'entorn de les estacions fora de la temporada d’hivern.

Finalment, en referència al desenvolupament de la campanya d'esquí, la presidenta de Ferrocarrils s'ha mostrat esperançada en poder "recuperar gruixos" després de les nevades previstes per als pròxims dies. Així, ha destacat el bon inici de la temporada i considera que, després d'un període sense massa precipitacions, la meteorologia pot ajudar ara a donar-hi una continuïtat.