PUBLICACIONS

L'escriptor de Pessonada, Pep Coll, protagonista del VIURE ALS PIRINEUS d'aquest desembre

La publicació pirinenca d'informació general, VIURE ALS PIRINEUS, acaba de treure el seu número 238, corresponent al mes de desembre.

Viure als Pirineus desembre 2021
photo_camera Exemplars del número 238 de VIURE ALS PIRINEUS corresponent al desembre del 2021 / FS

El número 238 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes de desembre, ens apropa el perfil de l'escriptor de Pessonada, Pep Coll. En el marc de la secció PIRINEUENCS, Pep Coll parla de la seva infantesa pallaresa, de l'etapa universitària, dels anys de docència i de la seva novel·la. 

Pep Coll 4(Foto: L'escriptor Pep Coll a Pessonada /FS)

Enric Martos, un jove de Seu d'Urgell, és el protagonista de la secció Joves del Pirineu. Martos ens parla de la seva feina i aficions i explica la dificultat que tenen els joves amb discapacitat per trobar feina. A l'entrevista, el jove urgellenc expressa la seva satisfacció per haver aconseguit un contracte laboral gràcies a un programa d'inserció de l'entitat ASPID.

Enric Quílez, president del Grup de Recerca de Cerdanya, ens parla de 'Sodoma i Gomorra' en l'habitual secció 'Una mica de Ciència'Amadeu Gallart ens relata la història de 'Cal Ventura: tot un segle de forners a la Seu d'Urgell. La publicació també es fa ressò de la inauguració de les obres del Túnel de Tresponts, que deprés de dotze anys de lluita, ja és una realitat. Per la seva banda, l'historiador Daniel Fité Erill, en la seva habitual secció 'Ara fa cent anys', ens explica com eren els Sants Innocents a la vila de Gósol (desembre 1921).

Enric Martos 4(Foto: El jove pirinenc, Enric Martos, repartint revistes / FS)

La trista notícia de la mort, als 62 anys, de Joan Perelada, exalcalde de la Vall de Boí, ocupa les pàgines centrals del VIURE d'aquest desembre. Perelada va ser alcalde del municipi de l'Alta Ribagorça entre els anys 1995 i 2019, guanyant les diferents eleccions municipals sota les sigles de l'Agrupació Electoral Independents de la Vall de Boí, Convergència i Unió, PSC i Independents per la Vall de Boí. Joan Perelada també va ser president del Consell Comarcal i sota els seus mandats com a alcalde van ser proclamats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO les Falles del Pirineu (el 2016) i el conjunt romànic de les esglésies de la Vall de Boí (l'any 2000), una fita de la qual l'ajuntament va ser un dels grans impulsors.

Joan Perelada(Foto: Joan Perelada al seu despatx, quan era alcalde de la Vall de Boí / /alcaldes.eu)

El 13 de novembre de 1951 va arribar el ferrocarril a la Pobla de Segur i Feliu Sirvent ens parla en un article d'aquest 70è aniversari i del què va suposar per al creixement del municipi poblatà i el seu àmbit d'influència. El llop i l'os tornen a ser els protagonistes de les pàgines d'Entorn Natural. Per una banda, el llop ha estat vist al municipi d'Alins; per una altra, una ossa fereix greument un caçador a l'Arieja, prop del Pallars Sobirà, i aquest mata l'animal.

L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, en la seva secció habitual, ens parla de la reunió del seu Consell Rector que ha tingut lloc a Organyà. El Consell Rectpr ha fet balanç del pla de treball d'enguany, que inclou 7 programes i 22 accions específiques de polítiques de muntanya. El pressupost de l'IDAPA es veurà significativament incrementat i el 2022 arribarà als 2,5 milions d'euros. Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va visitar el Geoparc Origens i va destacar que la digitalització del territori pirinenc és fonamental per a la transformació del model econòmic.

L'últim VIURE ALS PIRINEUS de l'any, també explica que la periodista pallaresa Marta Lluvich ha estat premiada al reconegut Concurs de Fotografia del Parc Nacional d'Aigüestortes. L'acostumat recorregut per les rutes botàniques i culturals per la Cerdanya i el Capcir, aprofundeix en aquesta ocasió en la ruta per la Vall del riu Duran, un torrent que desapareix (Baixa Cerdanya).