05.10.2022 |
Viure als Pirineus

METEOROLOGIA

L'Escola Albert Vives de la Seu ha suspès les classes a causa de la nevada

La nevada ha provocat que s'hagi de fer ús de cadenes per circular en més d'una desena de vies del Pirineu.
dav
L'Escola Albert Vives de la Seu, aquest matí/FS
L'Escola Albert Vives de la Seu ha suspès les classes a causa de la nevada

L' Escola Mn. Albert Vives de la Seu d'Urgell ha suspes aquest dimecres les classes per una incidència, com a conseqüència de la nevada que ha caigut a la ciutat i al conjunt del Pirineu. Segons ha comunicat el propi centre educatiu "A causa de la nevada, l'escola està sense llum ni calefacció, per tant les classes es suspenen fins a nou avís. Al no haver-hi llum el telèfon tampoc funciona". L'Escola Sant Esteve d'Alàs (Alt Urgell) també ha tancat per talls de llum i calefacció.

Ús de cadenes

La nevada que ha portat el temporal Glòria al Pirineu ha provocat que s'hagi de fer ús de cadenes per circular en més d'una desena de vies del Pirineu. Segons el SCT a Puigcerdà, Esterri d'Àneu, Gòsol, el Port de la Bonaigua, el Pla de Beret, la Seu d'Urgell, Sant Llorenç de Morunys, Llavorsí, el Pont de Suert i Tírvia. La neu ha agafat per sorpresa en alguns municipis com la Seu, on han caigut més de 10 centímetres i s'ha suspès la pràctica totalitat del transport escolar a l'Institut Joan Budrieu. A més les escoles Albert Vives de la mateixa capital de l'Alt Urgell i l'escola de Ribera de Cardós, al Pallars Sobirà, no han pogut obrir per manca de subministrament elèctric. La carretera de Port Ainé ha quedat tallada per caiguda d'arbres.

Pla general d'un dels carrers de la Seu d'Urgell on es veu el moment de l'entrada a la llar d'infants de dos nens i els seus pares. Imatge del 22 de gener de 2020 (Horitzontal).

(Foto: Entrada a la llar d'Infants 'Els Minairons', a la Seu d'Urgell/Albert Lijarcio)

Segons el Servei Català de Trànsit (SCT) la nevada obliga a utilitzar cadenes a l'N-260 entre Puigcerdà, Bellver de Cerdanya i Ribera d'Urgellet; a la C-147 a Esterri d'Àneu; a la C-563 a Gósol; a la C-28 al Port de la Bonaigua; a la C-142b al Pla de Beret; a l'N-145 de la Seu d'Urgell a Les Valls de Valira; a la C-462 a Sant Llorenç de Morunys; a la C-13 i la L-504 a Llavorsí; a la L-500 a Pont de Suert; a la L-510 a Tírvia i a la L-501 a la Vall de Boí.

De la seva banda, la Diputació de Lleida ha informat de l'ús de cadenes obligatori en 14 trams de vies de la seva titularitat al Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès i la Val d'Aran. aquestes són: 

Alt Urgell:  LV-4001 C-14 - MONTANT DE TOST; LV-4008 CRÜILLA, C-462 - ORTEDÓ; LV-4051 N-260 - ALÀS; LV4052 N-260 - ARSÈGUEL; LV-5133 C-14 - NOVES DE SEGRE; LV-5134 NOVES DE SEGRE - ELS CASTELLS.

Cerdanya: LP-4033a BELLVER DE CERDANYA - BALTARGA (C-16);  LP-4033b C-16 (ACCESSOS TÚNEL DEL CADÍ) - LP AMB GIRONA; LV-4036 MARTINET - LLES; LV-4037 N-260 - PRULLANS; LV-4055 N-260 - MONTELLÀ.

Pallars Sobirà: LV-5004C-13 - ESPOT
Vall d'Aran: LV-5055 N-230 - VILAMÓS


Així mateix, la carretera d'accés a l'estació d'esquí de Port Ainé ha quedat tallada per la caiguda d'arbres. Operaris estan treballant a la zona per restablir la circulació però els grups escolars que havien de fer classes d'esquí aquest dimecres així com la resta d'usuaris de l'estació no han pogut accedir a pistes.

Afectació escolar

D'una banda, 420 alumnes de l'Escola Mossèn Albert Vives de la Seu d'Urgell no han pogut anar a classe i tampoc els alumnes de l'escola de Ribera de Cardós, en ambdós casos per falta de subministrament elèctric. Pel que fa a les rutes de transport escolar suspeses al Pirineu, el Departament d'Educació informa que n'hi ha 8 a l'Alt Urgell, 8 a l'Alta Ribagorça, i 5 al Pallars Sobirà.

Activat el Pla d'Actuació de Nevades a la Seu d'Urgell

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha activat des de primera hora del matí el Pla d'Actuació de Nevades del municipi per abordar la intensa nevada, per retirar la neu de les voreres, accessos a edificis públics i ferm dels carrers de la ciutat. Des de les set del matí hi treballen prop de 40 operaris amb 2 vehicles pesats, 1 pickup amb pala i 8 màquines manuals llevaneus. A més es llença potassa a les zones més transitades. L'Ajuntament aconsella limitar la mobilitat pel municipi si no és estrictament necessari.

A Puigcerdà, l'Ajuntament també ha informat que s'han activat tots els serveis de neteja de neu i de tirar potassa. Els centres educatius de la capital de la Cerdanya romandran oberts tot i que l'activitat docent es pot veure alterada. També s'ha mantingut el servei de transport escolar municipal.

L' Escola Mn. Albert Vives de la Seu d'Urgell ha suspes aquest dimecres les classes per una incidència, com a conseqüència de la nevada que ha caigut a la ciutat i al conjunt del Pirineu. Segons ha comunicat el propi centre educatiu "A causa de la nevada, l'escola està sense llum ni calefacció, per tant les classes es suspenen fins a nou avís. Al no haver-hi llum el telèfon tampoc funciona".

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha activat des de primera hora del matí el Pla d’Actuació de Nevades del municipi per abordar la intensa nevada, iniciada aquesta matinada, per retirar la neu de voreres, accessos a edificis públics i ferm dels carrers de la ciutat amb l’objectiu de facilitar la mobilitat a tot el terme municipal. Des de l’Ajuntament urgellenc es demana la col·laboració ciutadana a l’hora de netejar i retirar la neu caiguda en el tram de vorera dels domicilis particulars, i d’aquesta manera poder evitar caigudes dels vianants.

A més, s’aconsella limitar la mobilitat per la Seu sinó és estrictament necessari. Si es circula en vehicle cal que aquest porti cadenes o rodes de contacte. Si la mobilitat es fa a peu, cal anar en molt de compte, ja que la neu caiguda és molt lliscant.

Per altra banda, el Servei de Vies i Obres de la Diputació de Lleida han informat aquest que 14 trams de les carreteres de la seva titularitat estan afectades per la neu i/o el gel i és necessari l’ús de cadenes per circular-hi. Les incidències corresponen a vies de l'Alt Pirineu i Aran:l

L'Escola Albert Vives de la Seu ha suspès les classes a causa de la nevada
Comentarios