Albert Boronat i Mélina Allair, creadors del restaurant L'Ambassade de Llívia, van anunciar el passat mes d'octubre, a través de les xarxes socials, el tancament de l'establiment després de deu anys i un pròxim renaixement en un altre espai.
“Després de deu anys de la Ambassade de Llívia, anunciem un nou capítol professional”. Així començava la breu nota publicada per Albert Boronat en el seu compte de Twitter (ara X), acompanyada per un vídeo en el qual el nom del restaurant s'ocultava sota una mà de pintura blanca. Malgrat la brevetat del comunicat, tot indicava que el tancament precedia a un canvi d'espai i local. Aquest dimarts ha arribat la notícia de la reobertura del restaurant llivienc, si més no durant el mes d'agost.
"Reobrim les portes!"
Ahir (dimarts), el compte de Facebook de l'Albert Boronat i de l'Ambassade de Llívia publicava aquest anunci: "Seguint les vostres peticions que ens van arribat al cor. Ens complau anunciar-vos que "Ambassade de Llívia" torna per a trobar-vos, durant aquest mes d'agost en format pop-up. A partir de demà, estarem preparats per oferir-vos un remember d’alguns plats que van estar a la carta com ara el Pâté en Croûte finalista del Campionat del Món de 2018. A partir de demà 8 d’agost".
Un remember en format pop-up
Albert Boronat explica que la idea de reobrir durant el mes d'agost és fer un "remember" per als que es van quedar amb ganes. El cuiner llivienc assegura que "d'ençà que vam decidir tancar, la gent ens ho demanava". En aquest retrobament gastronòmic estiuenc L'Ambassade de Llívia ofereix a partir d'avui mateix una carta molt senzilla, però amb plats emblemàtics de la casa, com el Pâté en Croûte o la guatlla Bocuse d’Or, i també un menú degustació.
Des de fa uns anys s’està fent cada vegada més popular una nova manera de comprar, sopar i relacionar-se. Es tracta de les botigues i restaurants pop-up, on l’espai deixa de ser fix per convertir-se en itinerant i temporal per oferir, quasi sempre, una experiència irrepetible.
Un nou projecte gastronòmic
Albert Boronat i Mélina Allair estan ultimant el seu nou projecte gastronòmic que inauguraran ben aviat al centre de Llívia, a tocar del Raval. Es tracta d'un establiment que oferirà menjar per emportar, una proposta que Boronat defineix com a "cuina democràtica". Al nou espai, amb cuina pròpia, s'elaboraran alguns dels millors plats ja coneguts del restaurant L'Ambassade de Llívia, com el Pâté en croûte, però també croquetes. estofats, fricandós, escudella, a banda d'oferir caterings i esdeveniments.
L'Ambassade de Llívia, una referència
Albert Boronat i Mélina Allair van crear Ambassade de Llívia fa deu anys, en un local de l'enclavament de Llívia, a la Cerdanya. En aquest enclavament, han desenvolupat una proposta que defensa el llegat de l'alta cuina francesa, Boronat diu que la cuina de L’Ambassade de Llívia és transfronterera, perquè utilitza un producte francès amb una tècnica catalana, o bé, un producte català amb una tècnica francesa.
El perfil
Albert Boronat i Miró va néixer el 1978 a Tarragona. Estudiava a l’Institut-Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils i un estiu, quan tenia disset anys, va decidir anar a treballar a França. Aquella estada el va impactar tant, que a l’estiu següent hi va tornar i hi ha passat vint anys entre fogons. A Mélina Allair, la seva dona, la va conèixer en un restaurant de la Provença propietat d’Alain Ducasse i junts han fet un llarg camí, tant professional com personal. Boronat trobava a faltar el seu país i mentre pensaven on instal·lar-se, es van establir provisionalment a Oceja, a l’Alta Cerdanya. Ens vam adonar que això era un paradís per viure i treballar i el 2014 van obrir L’Ambassade de Llívia, el seu projecte més personal. A Llívia hi han nascut l’Elisa i l’Adrià, els seus dos fills de 6 i 4 anys.