ASTRONOMIA

L'Alt Pirineu a punt per viure, amb la màxima intensitat, una de les millors pluges d'estels dels últims anys

Un dels millors llocs per gaudir de les llàgrimes de Sant Llorenç és el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la serra del Montsec.
Vía Làctea sobre Sant Quirc de Durro. Vall de Boí, juliol de 2019.
photo_camera Cel nocturn des del mirador de la Vall de Boí / @ValldeBoi

Una de les cites astronòmiques més esperades per tothom és, sense cap mena de dubte, la pluja d'estels dels Perseids, la coneguda popularment com a Llàgrimes de Sant Llorenç perquè el seu punt àlgid cau sempre al voltant del dia d'aquest sant (10 d'agost).

Celístia Kike Herreo
Cel nocturn / Autor: Celístia - Kike Herrero 

Tot i que les llàgrimes de Sant Llorenç es poden veure des del 17 de juliol i fins al 24 d'agost, la nit de més activitat serà la del 12 al 13 d'agost (la de dilluns a dimarts). Si les condicions meteorològiques ho permeten, se'n podran veure fins a 100 cada hora. A més, coincidirà amb una lluna amb poca il·luminació, perquè està en fase creixent. A mesura que ens acostem a la fase plena, el 19 d'agost, serà més difícil gaudir-ne. Per tant, aprofiteu aquestes primeres nits.

Per gaudir d'aquest fenomen no calen telescopis ni prismàtics. El millor és estirar-se a terra i tenir una visió panoràmica de tot el cel, però si localitzeu la constel·lació de Perseu, al nord-est, tindreu més números de veure aquests estels fugaços.

Celístia Kike Herreo 2
Cel nocturn / Autor: Celístia - Kike Herrero 

Els millors llocs per veure les llàgrimes de Sant Llorenç

Un dels millors llocs del país per gaudir de les llàgrimes de Sant Llorenç és el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, però també la serra del Montsec, que tenen el certificat de la Fundació Starlight, un reconeixement per la qualitat del seu cel nocturn. 

Premis Internacionals Starlight

El Parc Astronòmic Montsec (PAM)-Centre d'Observació de l'Univers (COU) i l'estació de muntanya d'Espot van rebre el 2020, per part dela Fundació Starlight, els Premis Internacionals Starlight, un reconeixement que es dona a entitats que vetllen i treballen per a la defensa i difusió de la llum de les estrelles i de l'astronomia. El PAM-COU va guanyar el premi Starlight 2020 en la categoria d'Educació i Difusió de l'astronomia i el cel fosc, mentre l'estació d'Espot va rebre una menció d'honor per les activitats de divulgació del cel nocturn que porta a terme. Els dos equipaments turístics d'FGC són els únics de Catalunya que han estat reconeguts gràcies a la seva tasca constant en la divulgació de l'astronomia.