ELECCIONS 28-A

L'Alt Pirineu pendent del Senat

Tres representants de l'Alt Pirineu tenen possibilitats reals de convertir-se en senadors.

Senado
photo_camera Imatge de l'hemicicle del Senat espanyol/Senado

Més enllà dels resultats d'aquest diumenge a les eleccions al Congrés dels Diputats, l'Alt Pirineu també s'hi juga molt en aquests comicis. Tres representants de l'Alt Pirineu tenen possibilitats reals de convertir-se en senadors. Es tracta de Mayte Rivero, de Junts per Catalunya; Miquel Caminal, d’ERC; i, Víctor Orrit del PSC. Tant Mayte Rivero com Víctor Orrit encapçalen les seves respectives llistes, mentre que Miquel Caminal és segon.

Senadors Alt Pirineu

El Senat, un sistema d'elecció diferent

Al Senat no s’escullen partits sinó persones, malgrat que un cop comenci la legislatura, els senadors es distribuiran en grups parlamentaris depenent del partit amb què es van presentar a les eleccions. Els electors escullen 4 senadors per circumscripció, independentment de la població que representin.

Els partits presenten candidats per ordre de preferència, però els votants tenen llibertat per distribuir els seus vots (un màxim de tres) entre diverses candidatures. La distribució dels senadors no es fa aplicant la llei D’Hondt com al Congrés, sinó a partir d’un sistema majoritari. Els quatre candidats més votats per cada circumscripció són els escollits. 

Mayte Rivero, una pallaresa amb experiència

Mayte Rivero Segalàs és filla de Llavorsí (Pallars Sobirà). Diplomada en turisme per la UdG, ha treballat com a funcionària de la Generalitat i de l'ajuntament d'Esterri d'Àneu. Ha estat gerent del Patronat Comarcal de Turisme de 1994 a 1997 i de 1999 a 2002. Va ser regidora de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu del 2003 al 2011 i també ha estat membre del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

És senadora per Lleida des del 2011 fins a l'actualitat, exercint de portaveu de les comissions Constitucional i d'Entitats Locals.

Víctor Orrit, alcalde de Tremp i delegat del Govern

Nascut a Tremp, Víctor Orrit Ambrosio, és funcionari del Departament d’Agricultura, en excedència. Es va iniciar en la política el 1983. Va ser regidor de l'ajuntament de Tremp des del 1983 i alcalde del 1991 al 2003 i del 2007 fins al 2015.

Del 1989 al 1991 fou secretari general tècnic al Govern Civil de Lleida, del 1995 al 1998 Diputat provincial a la Diputació de Lleida i del 2004 al 2011 Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a l'Alt Pirineu i Aran. A partir del 2015 és regidor a l'oposició a l'Ajuntament de Tremp.

Miquel Caminal, coneixedor del món local

Nascut a Arfa el 1952, Miquel Caminal Cerdà és el candidat numero 2 al Senat a la llista d'ERC per Lleida, representant l'Alt Pirineu. És mestre industrial i va regentar la seva pròpia empresa dedicada a manteniments industrials i al disseny de màquines molt diverses.

Des de l'any 1987 està vinculat a la política municipal: va ser regidor de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell) durant 8 anys, després va ser regidor a l'ajuntament de la Seu d'Urgell durant 4 legislatures per tornar, finalment, a ser regidor de l'ajuntament de Ribera d'Urgellet en aquest últim mandat. Va ser candidat d'ERC a l'alcaldia de la Seu d'Urgell l'any 2011 i actualment és el candidat a l'alcaldia de Ribera d'Urgellet a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig.

Altres candidats pirinencs

També al Congrés dels Diputats concorren diversos representants de l’Alt Pirineu, tot i que cap d'ells encapçala les seves respectives candidatures. Per ERC hi ha Núria Juangran, de Llessui (Pallars Sobirà), i Sergi Parramón, d’Organyà (Alt Urgell); per Junts per Catalunya, es presenta Ricard Pérez, d’Oliana (Alt Urgell); i, per la candidatura del PSC, Joan Carles Boix, de la Pobla de Segur (Pallars Jussà).