SOCIETAT

Pla pilot a l'Alt Pirineu i Aran per prevenir i abordar els problemes de consum d'alcohol entre els menors

La regió policial pirinenca gairebé duplica en un any el nombre de requeriments vinculats als botellots
3acad56f-5a79-4953-a6a9-8a88777d52af
photo_camera Taula rodona de la jornada sobre el botellot a l'Alt Pirineu i Aran / Albert Lijarcio

Tots els Centres d'Atenció Primària (CAP) de l'Alt Pirineu i Aran participaran en un programa pilot que té com a objectiu prevenir i abordar els problemes associats al consum d'alcohol entre els menors d'edat. La idea és que pugui arrencar aquest estiu, un cop completats els treballs previs que s'estan fent actualment, i que els professionals de pediatria puguin donar informació als nens d'entre 9 i 16 anys, valorar i intervenir en possibles situacions de risc i acompanyar a les famílies en aquest procés. El pla s'ha donat a conèixer en el marc d'una jornada sobre la gestió del botellots, un fenomen que va suposar que, l'any passat, gairebé es doblessin els requeriments d'aquest tipus al conjunt de la Regió Policial del Pirineu Occidental.

El programa pilot permetrà fer un abordatge més complert sobre el consum d'alcohol entre els menors que el que s'està duent a terme actualment per part dels equips de pediatria i també tindrà en compte els diversos segments d'edat. Així ho ha dit Ana Isabel Ibar, de l'Àrea de Projectes i Recursos en Prevenció i Reducció de Danys que depèn de la secretaria de Salut Pública. La idea és que, fruit d'aquest treball, s'acabi elaborant una guia i que el model que s'implementi a l'Alt Pirineu i Aran es pugui acabar estenent a la resta de Catalunya.

3cd559e6-0f40-4f34-a235-8f4995f7ec45
Assistents a la jornada sobre el botellot a l'Alt Pirineu i Aran que ha tingut lloc a la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio

Ibar ha insistit en la necessitat que els agents implicats en l'organització de diferents celebracions acompleixin criteris de salut pública per aconseguir que aquestes siguin unes "festes de qualitat". En aquest sentit, ha recordat que el fenomen del botellot és "molt complex i polièdric" i que cal tenir en compte totes les perspectives i no criminalitzar el col·lectiu. En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el director general de Joventut, Àlex Sastre, que ha dit que cal abordar-lo tot evitant una "visió paternalista" i entenent la necessitat que tenen els joves de socialitzar. També ha apuntat que les restriccions de la pandèmia van influir en el seu creixement i que cal reflexionar sobre el paper que juga l'alcohol en la societat.

Mentre, el cap de la Regió Policial del Pirineu Occidental, Daviel Pérez, ha detallat que s'ha passat de 63 requeriments al 2020 relacionats amb el consum de begudes alcohòliques al carrer a un total de 113 durant l'any passat. Així, ha dit que part d'aquesta "pujada exponencial" es deu a la sensibilitat que hi ha darrerament sobre aquest fenomen i ha situat els aldarulls que es van produir durant les nits de la Festa Major de la Seu d'Urgell com l'actuació més rellevant duta a terme al 2021. Finalment, ha destacat la importància de la mediació per aconseguir "no crear un problema més greu del que hi és" i dissoldre les concentracions de gent.

Per la seva banda, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, ha dit que les jornades tenen com a objectiu posar sobre la taula tot el què suposa la realitat dels botellots. La idea és que els temes que surtin en el marc d'aquesta trobada es puguin continuar treballant mitjançant la constitució de comissions tècniques, les quals serviran per donar resposta a la forma de gestionar aquest fenomen i facilitar eines d'acompanyament als municipis. De fet, l'esdeveniment ha sorgit de la inquietud manifestada durant l'any passat per diversos alcaldes en les reunions de coordinació telemàtiques amb la delegació del Govern.