27.11.2022 |
Viure als Pirineus

DIADA 11 DE SETEMBRE

La delegació del Govern a Alt Pirineu i Aran celebra la Diada de l'Onze de Setembre al Refugi del Gall Fer

L’objectiu ha estat visualitzar la importància dels espais protegits, claus en la lluita contra el canvi climàtic, que representen més del 40% del territori de la vegueria de l’Alt Pirineui Aran
Diada 11 setembre Alt Pirineu 2021
El delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aram Ricard Pérez, a l'acte de la Diada / govern.cat
La delegació del Govern a Alt Pirineu i Aran celebra la Diada de l'Onze de Setembre al Refugi del Gall Fer

La delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran ha celebrat aquest divendres l'acte institucional de l'11 de setembre al Refugi del Gall Fer, al municipi d'Alins (Pallars Sobirà). L'acte, presidit pel delegat del Govern, Ricard Pérez, i l'alcalde d'Alins, Manel Pérez, ha estat organitzat també per l’Ajuntament d’Alins i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), ha comptat amb la col·laboració del Parc Natural de l'Alt Pirineu

L’objectiu ha estat visualitzar la importància dels espais protegits, claus en la lluita contra el canvi climàtic, que representen més del 40% del territori de la vegueria de l’Alt Pirineui Aran, així com la posada en valor de l’excursionisme com a eina de divulgació i conservació del patrimoni natural de Catalunya.

A l'acte institucional d'enguany s'ha volgut fer confluir el medi natural, l'associacionisme i la cultura, concretat amb la literatura i la música. És per això que ha comptat amb una conferència de l'escriptor pallarès Pep Coll, i amb l'actuació musical del guitarrista Soul Mountain.

Diada 11 setembre Alt Pirineu 2021 2(Foto. L'escriptor de Pessonada, Pep Coll, durant la seva conferència ( govern.cat)

El delegat territorial del Govern, Ricard Pérez, ha reivindicat la vigència del missatge de Pau Casals i ha posat de manifest la necessitat de continuar la seva difusió, i que aquest valor de llibertat es concreti en una voluntat comú que perduri al llarg del temps, com a garantia de preservació de les tradicions populars del nostre país. Finalment ha recordat que Catalunya és un país divers i plural, i l’Alt Pirineu i Aran ha de ser considerat en la seva especificitat en el procés de desenvolupament nacional.

L’alcalde d’Alins, Manel Pérez, ha agraït l’assistència dels presents i tot seguit ha manifestat la seva satisfacció per l’elecció d’un indret de gran bellesa com el Refugi del Gall Fer.

Per la seva banda, Lionel Pla, de l’Associació Esportiva Pallars, i en representació de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, ha posat en valor els espais de muntanya i la necessitat de que se’n faci divulgació i que la natura sigui oberta a tothom.
Per finalitzar l’acte els assistents han entonat Els Segadors a peu dret.

Refugi del Gall Fer

El Refugi del Gall Fer està situat a 1.700m d’alçada, el refugi del Gall Fer es troba al cor del Bosc de Virós, al municipi d’Alins (Pallars Sobirà). Es tracta d’un espai natural de gran bellesa format per pinedes i fagedes dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

L'excursionisme

Catalunya és un país amb una llarga tradició en l’excursionisme i el muntanyisme. L'any 1876 es funda el Centre Excursionista de Catalunya i el 1920 la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, entitats emblemàtiques de l'associacionisme català. La pràctica de l'excursionisme, a través de la descoberta, la divulgació i la cura del territori ha contribuït decisivament a reforçar el sentiment d'identitat i autoestima de la nació catalana.

La delegació del Govern a Alt Pirineu i Aran celebra la Diada de l'Onze de Setembre al Refugi del Gall Fer
Comentarios