CRISI CORONAVIRUS

L'alcaldessa de Tremp creu que el toc de queda no serà efectiu al Pallars i que s'hauria d'aplicar a tota la comarca

El vicealcalde de la Seu d'Urgell veu bé la mesura per reduir els contagis
Pla general de l'entrada a Tremp. Imatge del 6 de maig del 2020. (horitzontal)
photo_camera Pla general de l'entrada a Tremp / Marta Lluvich

La Seu d'Urgell, Puigcerdà i Tremp són els tres municipis de l'Alt Pirineu que hauran d'aplicar el toc de queda, a partir d'aquesta mitjanit. L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases (ERC), veu bé l'aplicació del toc de queda al municipi perquè creu que s'havien de prendre mesures excepcionals davant l'augment de casos de covid-19. Cases, però, considera que aquest confinament nocturn queda curt i que s'hauria d'aplicar comarcalment. L'alcaldessa ha argumentat que els joves de Tremp només s'hauran de desplaçar al municipi veí de Talarn, on no hi haurà toc de queda i que no disposa de policia municipal per evitar aglomeracions. A l'Alt Pirineu, la Seu d'Urgell també és un dels 158 municipis on s'implantarà el toc de queda. El vicealcalde, Francesc Viaplana (ERC), veu bé aquesta mesura per reduir els contagis.

Cases ha recordat que el toc de queda serà municipal i per tant d'aplicació als 29 nuclis agregats del municipi. L'alcaldessa ha lamentat que nuclis amb poca població com Palau de Noguera (75 habitants), Suterranya (58 habitants), Santa Engràcia (26 habitants), el pont d'Orrit (17 habitants) o Sapeira, Claret o Claramunt, amb menys de mitja dotzena d'habitants, també hauran de complir amb el toc de queda.

Mercat de la Seu
(Foto. Mercat setmanal de la Seu d'Urgell / FS)

Maria Pilar Cases s'ha mostrat pessimista i diu que "les concentracions hi continuaran sent" si el toc de queda només s'aplica al municipi de Tremp. Per aquest motiu, s'ha mostrat partidària d'un toc de queda comarcal.

Des de l'Ajuntament de Tremp, la policia municipal vetllarà aquest dissabte per fer complir la mesura si ja és efectiva i confia en la responsabilitat dels joves per reduir els contagis.

Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, espera que el toc de queda contribueixi a revertir la "complexa" situació sanitària del municipi i, per tant, ajudi a disminuir els contagis. En aquest sentit, ha destacat el fet que s'hagi apostat per tirar endavant "mesures territorialitzades", ja que aquesta era una demanda que es feia des d'aquesta zona en anteriors restriccions, tot considerant que, a banda de les dades epidemiològiques, calia aplicar criteris demogràfics.

Mentre, el vicealcalde de la capital alturgellenca, Francesc Viaplana, ha dit ser conscient dels perjudicis que pot ocasionar al sector turístic l'aplicació del toc de queda, però ha manifestat que és una mesura per evitar col·lapses al sistema sanitari i noves restriccions més dràstiques. Viaplana s'ha mostrat resignat i ha dit que és el que calia fer per reduir els contagis.