ELECCIONS MUNICIPALS 28M

L'alcalde de Sort, Baldo Farré (Som Poble), es presenta per Acord Municipal, la marca electoral d'ERC

ERC de l'Alt Pirineu es presenta a tots els municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça i a quatre municipis de l'Aran amb 'Aran Amassa'
Baldo Farré amb conseller Territori 2
photo_camera L'alcalde de Sort, Baldo Farré, amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez / Marta Lluvich

Aquesta mitjanit ha finalitzat el termini per presentar les candidatures per a les properes eleccions municipals del 28 de maig. Demà es publicaran les llistes i es proclamaran l'1 de maig. La campanya electoral arrencarà el 12 de maig a mitjanit i s'allargarà fins al dia 26.

Esquerra Republicana de Catalunya ha resultat ser la primera força política en nombre de candidatures electorals a la demarcació de l'Alt Pirineu, seguida de Junts per Catalunya, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP).

ERC de l'Alt Pirineu es presenta a tots els municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça i a quatre municipis de l'Aran amb 'Aran Amassa'. La formació republicana es presentarà per primera vegada al Pont de Suert, amb Rosa Noray com a cap de llista, com ja va avançar VIURE ALS PIRINEUS.

Baldo Farré amb conseller Territori 2
L'alcalde de Sort, Baldo Farré, amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez / Marta Lluvich

A Sort 'Som Poble' dona pas a 'Sumem'

L'alcalde de Sort, Baldo Farré (Som Poble) es presenta en aquestes eleccions per Acord Municipal, la marca electoral d'ERC. A través d'un comunicat, la formació pallaresa explicava que "és l’hora d’anar plegats, de sumar per fer-ho millor, per arribar on no s’ha pogut arribar, per ser més forts i més eficients, per sumant energies, sensibilitats i dedicació al consistori. Volem sumar idees, energies, sensibilitat i talent". Així, el primer grup de l’oposició (Fem Municipi -ERC) i l’actual grup de govern (Som Poble) s’uneixen en una única candidatura per les properes eleccions municipals 2023 amb el nom de Sumem – Acord Municipal. 

A Vilaller, l'exalcalde Joan Ramon Piqué ha optat, en aquesta ocasió per ERC, després d'haver estat alcalde del PSC. El 2015, Maria José Erta va rellevar-lo del càrrec, després d'un ajustat resultat, en què va obtenir la victòria i la majoria absoluta per només 15 vots de diferència. Ara, a les eleccions del 28M, l’alcaldessa de Vilaller i presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribaborça, Maria José Erta, es presenta amb una candidatura independent de Progrés adscrita al PSC. 

La campanya electoral

12 a 26 de maig: és la campanya electoral pròpiament dita. A les 0.00 h del divendres 12 de maig arrencarà la campanya electoral, que s'allargarà fins a la mitjanit del divendres 26 de maig, abans de la jornada de reflexió.

23 de maig: a partir d'aquesta data, no es podran publicar ni difondre sondejos electorals per cap mitjà de comunicació. La prohibició comença, per llei, cinc dies abans de la jornada electoral.

27 de maig: jornada de reflexió

Els resultats

28 de maig: el dia de les votacions, els col·legis electorals estan oberts des de les 9 h fins a les 20 h.

31 de maig: escrutini general (és el tercer dia següent a les votacions, a les juntes electorals de zona).

Després de resoldre reclamacions o recursos que puguin sorgir, els resultats oficials es publiquen al BOE fins a 40 dies després de la proclamació dels electes.

La constitució dels nous ajuntaments

17 de juny: és el dia que els electes es converteixen en regidors i regidores i trien el nou alcalde o alcaldessa.

Consells Comarcals i diputacions

Després serà el torn dels Consells Comarcals i les diputacions de Girona i de Lleida, en què el repartiment d'escons depèn dels resultats de les eleccions municipals.

Conselh Generau d'Aran

El Govern va aprovar, el passat 28 de març, el decret de convocatòria d’eleccions al Consell General d’Aran, que se celebraran el 28 de maig, coincidint amb les eleccions municipals. El nombre de consellers o conselleres que s’escolliran per cada terçó és el següent: Pujòlo, dos membres; Arties e Garòs, dos membres; Castièro, quatre membres; Marcatosa i Lairissa, un membre cadascun i Quate Lòcs, tres membres.

El Conselh Generau d’Aran es constitueix en sessió pública a la seva seu el primer dia laborable després dels quinze dies naturals següents a l’endemà de l’acte de proclamació dels membres electes.