RECONEIXEMENTS

El Govern atorga la Creu de Sant Jordi a l'Associació Cultural dels Raiers de Coll de Nargó

El Govern distingeix vint personalitats i deu entitats destacades en el pla cívic, cultural i en defensa de la identitat
Baixada raiers Coll de Nargó 2023 2
photo_camera Raiers de Coll de Nargó, aquest 8 d'abril, a la seva arribada a Clops de Fígols / Ignasi Gómez

El Govern ha acordat atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a diverses entitats, entre les quals hi ha l'Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre. 

Baixada raiers Coll de Nargó 2023 1
Raiers de Coll de Nargó, aquest 8 d'abril, a la seva arribada a Clops de Fígols / Ignasi Gómez 

L'Associació és distingida pel seu notori paper en la conservació del patrimoni immaterial català, a través del record i de la manifestació de l’ofici de raier. Fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser un dels nuclis més importants pel transport fluvial de fusta a Catalunya. Cap als anys vuitanta, diverses dècades després de la seva desaparició, es va recuperar aquesta activitat per part dels veïns de la població i ho van convertir en una festa. Cada any els rais de Nargó tornen a baixar pel Segre per reivindicar el seu passat fortament lligat a l’ofici. El 2022 els raiers van ser declarats, per mitjà d’una proposta conjunta internacional, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.