L'alcalde de la Seu citat a declarar per col·laborar amb l'1-O

També han estat citats els batlles de Tortosa, Mollerussa, Valls i Vilanova i la Geltrú

referèndum 1
photo_camera Una imatge de la diada 11 de setembre

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat a la Fiscalia Superior de Catalunya i a la del Tribunal Suprem que citin a declarar en qualitat d'investigats els alcaldes que col·laboren amb l'1-O i que tenen la condició d'aforats ja sigui perquè són també diputats al Parlament o al Congrés dels Diputats. Aquests alcaldes formen part de la llista dels 712 que aquesta setmana el ministeri públic ja ha anunciat que citarà a declarar per col·laborar amb l'1-O, però per la seva condició d'aforats només poden anar a declarar a aquestes fiscalies. Es tracta dels alcaldes de Tortosa, Mollerussa, la Seu d'Urgell, Valls i Vilanova i la Geltrú. Maza també ordena obrir diligències per investigar si aquests ajuntaments estan "cooperant en l'organització del referèndum il·legal".

En el cas de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, Maza demana al fiscal en cap de la sala penal del Suprem que el cridi a declarar, ja que és diputat al Congrés.

Mentrestant, Maza ha demanat a la Fiscalia Superior de Catalunya que citi a declarar l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, el de Valls, Albert Batalla, i la de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras. Tots ells són diputats al Parlament. A més, en el cas de Lloveras, paral·lelament la Fiscalia s'hi ha querellat per la seva actuació com a presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El ministeri públic creu que l'actuació d'aquests alcaldes en relació al referèndum podria ser constitutiva dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.