NEU

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya comença la difusió dels butlletins de perill d'allaus

El Departament de Territori disposa de 121 màquines llevaneu per garantir la mobilitat a les carreteres durant l'hivern i ja les té a punt.
MÀQUINA LLEVANEU A LA bONAIGUA
photo_camera Una màquina llevaneu netejant la C-28 al Port de la Bonaigua / Marta Lluvich

El Departament de Territori disposa de 121 màquines llevaneu per garantir la mobilitat a les carreteres durant l'hivern i ja les té a punt. Així ho indica un comunicat en què també s'explica que hi ha 105 punts d'emmagatzematge de sal amb una capacitat total de 12.000 tones, ja que l'estesa de sal serveix per evitar la formació de plaques de gel o l'acumulació de neu. D'altra banda, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha començat la difusió dels butlletins de perill d’allaus per a cadascuna de les set zones establertes al Pirineu de Catalunya. L'objectiu és informar i conscienciar la població que viu o practica activitats a la muntanya durant l'hivern. 

Segons la base de dades d'allaus, es registren entre 250 i 300 allaus per temporada a Catalunya i de mitjana moren entre una i dues persones per aquest motiu cada any.  Durant la temporada hivernal 2021-2022, l'accidentalitat per allaus al Pirineu català es va concentrar en els mesos de novembre, febrer i abril, amb dues víctimes mortals. 

Enguany, la campanya de viabilitat hivernal 2022-23, que persegueix garantir la seguretat i la fluïdesa a les carreteres minimitzant el temps de restriccions o el tancament de vies afectades, està activada des del 15 de novembre. Al llarg de la campanya 2021-2022, els equips de vialitat hivernal van treballar més de 16.600 hores i van recórrer un total de 562.496 quilòmetres.