25.05.2022 |
Viure als Pirineus

SOCIETAT

L’impacte del coronavirus es comença a notar a l’economia i al dia a dia de l’Alt Pirineu i Aran

Les reserves de turistes israelians al Pirineu s’han anul·lat i això podria suposar un descens del 25% de l’ocupació de molts establiments. En paral·lel, ajuntaments i entitats estan cancel·lant o posposant activitats lúdiques, culturals i esportives 

Una de les poques mascaretes que queden a la farmàcia Noguera de Girona després que la majoria d'elles s'hagin venut a causa del coronavirus. Imatge del 24 de febrer del 2020 (Horitzontal)
L’impacte del coronavirus es comença a notar a l’economia i al dia a dia de l’Alt Pirineu i Aran

Les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran estan començant a notar l’impacte del coronavirus. En l’àmbit econòmic, ja hi ha hagut els primers fets tangibles: el turisme israelià que arribava cada primavera al Pirineu ja ha anul·lat totes les reserves arran de la propagació del coronavirus. El president de la Federació d'Hostaleria a Lleida, Josep Castellarnau, ha explicat que l'anul·lació d'aquestes reserves suposa pels establiments on s'allotjaven una pèrdua d'entre el 20% i el 25% de facturació, un fet que suposa una "molt mala notícia" pel sector. Castellarnau ha explicat que el turisme d'Israel és un dels que més visita l’Alt Pirineu i Aran. Un dels espais més visitats per aquest turisme és el Parc Nacional d'Aigüestortes, on es registren xifres de 560.000 persones l'any. 

Pel que fa a les reserves, Castellarnau ha explicat que encara no han registrat anul·lacions però sí que han notat una interrupció en les trucades per fer-ne per les pròximes setmanes. Un dels motius pels quals es creu que no s’han anul·lat és perquè són d'un turista de proximitat, majoritàriament català. Sigui com sigui, els establiments turístics del Pirineu confien que les reserves per Setmana Santa es reactivin els últims dies, ja que "ara la gent no està viatjant ni fent reserves". Castellarnau ha afegit que "la gent té por" i per aquest motiu "no viatja ni agafa avions". És per això que el sector confia amb el turista de proximitat. 

Activitats anul·lades

Més enllà de l’àmbit econòmic, les mesures de prevenció del coronavirus també s’estan notant en el dia a dia i en les activitats socials de l’Alt Pirineu i Aran. Així, nombrosos ajuntaments i entitats estan cancel·lant o posposant activitats de caràcter cultural, lúdic o esportiu i s’estan tancant la majoria d’espais públics. A banda, tots els centres educatius, per ordre de la Generalitat, quedaran tancats a partir d'aquest divendres.

En aquest sentit, en el cas de la Seu d’Urgell s'ha anunciat que es tancaran, a partir de demà, tots els centres educatius de la ciutat: llars d’infants, escoles, col·legis, instituts, centre obert, PTT i les escoles municipals de música, dansa i art i totes les escoles esportives municipals, així com l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes.

També tancaran les seves portes la Biblioteca de Sant Agustí i el Punt Òmnia, així com també l’Agrupament Escolta i Guia Urgellenc (el Cau). A més, queda suspès el mercat setmanal i l’activitat comercial Botigues al Carrer, que s’havien de celebrar aquest pròxim dissabte. El cicle Parlem de Formatge, que organitza l’Espai Ermengol, i que aquest dissabte preveia realitzar un "showcooking" i un berenar infantil, queda ajornat, així com la resta d’activitats del cicle.

Una altra activitat que ha quedat ajornada és l’assemblea del Club Rotary que havia d'acollir la capital alturgellenca entre demà divendres i dissabte. Aquesta entitat ha informat que treballa amb la possibilitat de celebrar-la els dies 26 i 27 de juny a la sala Sant Domènec. Una altra activitat que ha quedat cancel·lada és la Copa d’Espanya de Piragüisme d’Eslàlom Olímpic, que s’havia de celebrar els dies 21 i 22 de març.

Des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell s’ha comunicat que les quotes de les diferents escoles municipals s’adaptaran als períodes d’obertura de les mateixes. A la capital alturgellenca també s’han cancel·lat dos espectacles que s’havien de celebrar pròximament: el concert de The Sey Sister, que havia de tenir lloc aquest divendres 13 de març, i l’espectacle teatral Comedy de Peter Shub, programat per dijous 19 de març. El concert ha quedat ajornat fins a nova data mentre que l’espectacle de Peter Shub ha quedat cancel·lat. 

A Puigcerdà, mentrestant, el Grup de Recerca de Cerdanya ha anul·lat la presentació del llibre Arbres de la Cerdanya i el Capcir, que tenia previst fer aquest dissabte. L’entitat ha indicat, a més, que també queden suspeses les diverses activitats previstes per als pròxims dies. 

L’Ajuntament de Tremp, per la seva banda, ha anul·lat totes les activitats culturals i esportives previstes fins al 29 de març. A més, ha decidit tancar fins aquesta data els diversos espais culturals o socials, així com els centres educatius municipals i els equipaments esportius. També ha anul·lat el mercat setmanal dels dilluns. 

A nivell esportiu, totes les competicions on prenen part equips pirinencs han quedat anul·lades. 

Primer positiu a l’Alta Cerdanya

D’altra banda, un professor de l'escola agrària "Le Mas Blanc" de la Guingueta d'Ix, situada a l'Alta Cerdanya i al costat del municipi de Puigcerdà, ha estat infectat de coronavirus, sent aquest el primer cas que es registra a la Catalunya del Nord. Davant d'aquesta situació, la Prefectura dels Pirineus Orientals, d'acord amb l'ajuntament de la localitat, entre d'altres, ha decidit tancar el centre fins al pròxim 26 de març. A més, tècnics de l'Agència Regional de Salut tenen previst desplaçar-se avui dijous a l'equipament per donar instruccions al centenar d'alumnes que hi van -alguns dels quals internats- i el personal que hi treballa, a més d'aplicar mesures de control i proporcionar mascaretes.

Pla general de la porta d'entrada al recinte de l'escola agrària

Segons han explicat des de la direcció del centre, la persona que té el covid-19 fa classes un cop per setmana a la Guingueta d'Ix. Aquesta tasca la combina amb la de docència que imparteix al municipi de Quillan, al departament de l'Aude i on s'han detectat 22 casos dels 118 registrats al conjunt de la regió d'Occitània, tal com indiquen les dades de l'Agència Regional de Salut recollides fins aquest dimecres.

L’impacte del coronavirus es comença a notar a l’economia i al dia a dia de l’Alt Pirineu i Aran
Comentarios