MUSEUS

L’Espai Ermengol es beneficia de 18 peces etnogràfiques cedides per l’Escomuseu de les Valls d’Àneu

Valorades en més de 5.000€, aquesta aportació amplia el contingut dedicat al món de l’elaboració del formatge i derivats làctics, situat a la segona planta d’aquest espai museístic.
IMG_8314
photo_camera Peces etnogràfiques cedides per l’Escomuseu de les Valls d’Àneu a l'espai Ermengol / EVA

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell ha rebut recentment per part de l’Escomuseu de les Valls d’Àneu un conjunt de 18 peces etnogràfiques que s’han instal·lat a l’exposició permanent del ‘Formatge’, ubicada a la segona planta d’aquest equipament museístic.

Aquest conjunt d’objectes, valorats en 5.050€, se sumen a la col·lecció permanent, ampliant així el conjunt dedicat al món de l’elaboració del formatge i derivats làctics que enguany ha estat en procés de remodelació museogràfica. En aquest marc,  s’han actualitzat els continguts i la museografia d’una part de l’exposició dedicada al formatge. L’actuació s’ha centrat en l’ampliació -d’acord amb el disseny i la conceptualització museística i museogràfica existents- dels continguts i els suports expositius dins l’àmbit temàtic de l’exposició que tracta sobre la tradició formatgera al Pirineu.

IMG_8316
Peces etnogràfiques cedides per l’Escomuseu de les Valls d’Àneu a l'espai Ermengol / EVA

Al respecte, el regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Carlos Guàrdia manifesta que “després d'una primera compleció i millora de la segona planta de l'Espai Ermengol -dedicada al món del formatge- i realitzada a principis d'aquest any, seguim amb l’actualització del seu contingut amb la incorporació d'un seguit de peces, de caràcter etnogràfic, sobre el patrimoni formatger pirinenc”. Guàrdia remarca que “l’objectiu d’aquesta acció és que les persones que visitin l'equipament, coneguin els diferents usos i funcions d'aquestes peces: formatgeres, morter, esquellot, entre d'altres, i que presenten una rica varietat de formes, dimensions, decoracions i, al mateix temps, esdevenen una mostra de l’artesania del territori altpirinenc”.

IMG_8320
Peces etnogràfiques cedides per l’Escomuseu de les Valls d’Àneu a l'espai Ermengol / EVA

Les peces

·       Esquella amb collar de fusta (Reg. 1303). Valoració 150€

·       Esquella amb collar de fusta (Reg.1553). Valoració 100€

·       Esquella amb collar de fusta (Reg. 1554). Valoració 100€

·       Saler de fusta (Reg. 846). Valoració 300€

·       Morter i mà de morter de fusta (Reg. 1253). Valoració 300€

·       Tupina (Reg. 10697). Valoració 100€

·       Manteguera de fusta (Reg. 10943). Valoració 500€

·       Formatgera de calze de fusta (Reg. 467). Valoració 300€

·       Formatgera amb agafadors de fusta (Reg. 470). Valoració 400€

·       Formatgera de calze de fusta (Reg. 1085). Valoració 300€

·       Formatgera de calze de fusta (Reg. 1086). Valoració 300€

·       Formatgera de fusta (Reg. 1245). Valoració 300€

·       Banc de formatgera (Reg. 1557). Valoració 150€

·       Formatgera amb agafadors de fusta (Reg. 10019). Valoració 300€

·       Formatgera de calze de fusta (Reg. 10082). Valoració 300€

·       Formatgera de calze de ceràmica (Reg. 10094). Valoració 350€

·       Formatgera de calze de fusta (Reg. 10302). Valoració 300€

·       Formatgera de premsa de fusta (Reg. 10925). Valoració 500€

Respecte les noves peces exposades, encàrrec portat a terme pels professionals en museografia i museologia, Daniel Casellas i Frederic Perers, s’ha actuat seguint els requeriments de seguretat i alhora s’ha creat una comissió de treball per poder fer el seguiment i la validació de les tasques juntament amb l’Espai Ermengol i la direcció de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu que ha comptat amb un pressupost per a la seva realització de 7.400,00€.

IMG_8317
Peces etnogràfiques cedides per l’Escomuseu de les Valls d’Àneu a l'espai Ermengol / EVA

Val a dir també que des d’Àrea de Patrimoni Cultural es vol agrair a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu la cessió d'aquest material i, alhora, “felicitar-los per tasca de recerca, conservació, restauració i difusió del patrimoni cultural pirinenc".

Peces del segle XIX i XX de l’Alt Urgell i territoris veïns

Per la seva part, el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella, explica que “estem recuperant i documentant la memòria del Pirineu a partir del seu patrimoni moble i etnològic. La recollida, conservació i restauració de diferents objectes etnogràfics que ens parlen de la vida quotidiana del passat i el present de les comarques de l’Alt Pirineu és una de les funcions territorials que estem duent a terme com a Museu de Suport Territorial de l'Alt Pirineu. El fet que part d'aquest material surti dels nostres magatzems i fons de col·leccions per instal·lar-se en espais visitables i públics com l'Espai Ermengol, ajuda a visibilitzar la importància de la conservació i difusió del patrimoni del Pirineu i dóna sentit a la recuperació d'aquests objectes”. 

IMG_8315
Peces etnogràfiques cedides per l’Escomuseu de les Valls d’Àneu a l'espai Ermengol / EVA

Pel que fa al conjunt de peces cedides a l’espai museístic de la Seu d’Urgell, Abella afegeix que “les peces exposades en aquesta ampliació, pertanyen en gran part a l’Alt Urgell i altres territoris veïns, i estan datades entre mitjans del segle XIX i mitjans del segle XX”. “El conjunt de peces cedides en dipòsit poden ser un bon complement per reforçar els diferents relats històrics i antropològics que s'expliquen des de l'Espai Ermengol”, rebla el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu.