SOCIETAT

L’aventura d’una alturgellenca al sud-est asiàtic en plena pandèmia

La urgellenca Sandra Serra i el seu marit, Edgar Vizoso, estan vivint les conseqüències de la pandèmia del Covid-19 des de Cambodja i el Vietnam. Hi van marxar de vacances abans que la situació es compliqués a Europa i han hagut d’anar adaptant la seva estada a aquest fet. Si no hi ha nous canvis aquest divendres podran tornar cap a França, on resideixen actualment. 

Sandra Serra 2
photo_camera La parella, pràcticament sola al Golden Bridge de Vietnam, un lloc habitualment ple de gent.

La situació d’emergència sanitària provocada pel Covid-19 ha afectat nombrosos catalans que es trobaven de viatge a l’estranger abans que la situació es compliqués a Europa. Entre els afectats també hi ha alguns pirinencs, com la Sandra Serra, de la Seu d’Urgell. Juntament amb el seu marit, l’Edgar Vizoso, amb qui actualment resideix a França, van emprendre un viatge cap al sud-est asiàtic el passat 7 de març.

Serra ha explicat a Viure als Pirineus que “el dia 7 de març a la una del migdia vam agafar un avió des de Brussel·les en direcció a Cambodja, fent escala a Bangkok. En aquell moment, la situació a Europa era tranquil·la i, fins i tot, a Àsia es podia viatjar amb normalitat, tal com ens van dir des del consolat”. És per això que van decidir no anul·lar les vacances.

La seva primera destinació, explica, era Siam Reap, a Cambodja, on van poder passar els primers tres dies de viatge sense problemes i on van visitar els famosos temples d’Angkor. Tot i això, la situació no era del tot normal, ja que a banda d’estar obligats a dur mascareta per entrar als temples, pràcticament no hi havia turistes. Un fet gens habitual per l’època de l’any, tal com els va confirmar un guia de la zona. Ell mateix els va explicar que en aquesta època de l’any reben molts turistes provinents de la Xina i que, a causa del tancament de fronteres del gegant asiàtic, feia més d’un mes que hi havia molt poca gent a la zona. Un fet, admet, que “per nosaltres va ser una sort”. 

La urgellenca Sandra Serra i el seu marit al Vietnam, en plena pandèmia pel Covid-19

El dia 11 la parella va volar fins al Vietnam, on va poder entrar gràcies en part al fet que havien tramitat el visat amb antelació a través d’internet. “Creiem que va ser una sort tenir el visat ja acceptat, ja que uns dies més tard el govern vietnamita va decidir no deixar entrar a més europeus al país”. Serra explica que “quan vam aterrar a l’aeroport internacional de Hanoi, la capital, ja vam veure que la situació era diferent. A banda de dur la mascareta, aquí també et prenien la temperatura i et feien omplir una declaració de salut”. 

Complicacions a la vista

Coincidint amb la seva arribada al Vietnam, la situació es va començar a complicar força a Europa i a bona part del món i això els va obligar a fer diversos canvis de plans. Inicialment, tenien previst anar al nord del país a visitar la badia de Halong Bay i la zona de Sapa, però van veure com just el dijous 12 de març tancaven la badia. Allà hi havien de passar tres dies, de manera que van haver de buscar una alternativa. 

Serra explica que “vam reservar un tour a peu per Hanoi i el guia local ens va explicar que la població veia als europeus com un focus d’infecció. És per això que, com a mostra de respecte, ens va recomanar que portéssim mascareta. De fet, en algunes botigues no et deixaven entrar si no la duies”.

El guia local ens va explicar que la població veia als europeus com un focus d’infecció. És per això que, com a mostra de respecte, ens va recomanar que portéssim mascareta. De fet, en algunes botigues no et deixaven entrar si no la duies.

Al centre del país també van haver de canviar els plans, i només van poder fer una de les expedicions previstes, ja que van tancar un parc nacional que volien visitar. “Tot i això, ens sentim afortunats d’haver pogut descobrir la cova de Hang Va, una meravella de la naturalesa”. “Tot i que aquí no hi ha hagut pràcticament casos i gairebé cap mort, és comprensible que les autoritats hagin decidit tancar la majoria d’atraccions turístiques on s’hi aplega molta gent”, afegeix. 

Un hotel del vietnam totalment buit de turistes

Ara, la parella està ja al final de “l’aventura”, a l’illa de Phu Quoc, al sud del país. Aquí esperaran els dies que els queden per tornar en un ambient força estrany, ja que no hi ha pràcticament ningú, tal com es pot veure a la fotografia superior. Serra admet que hi ha moments que la situació fa certa por, però assegura que se sent afortunada d’haver pogut conèixer uns països com Cambodja i el Vietnam malgrat les circumstàncies extraordinàries. De moment, i si no hi ha canvis d’última hora, el seu vol de retorn cap a Brussel·les, via Cambodja, està confirmat per divendres. “Creuem els dits perquè puguem tornar a casa” conclou Serra.