SALUT

L’atenció primària del Pirineu posa en marxa un estudi per detectar l’aneurisma d’aorta abdominal

L'aneurisma d'aorta abdominal és la dilatació causada per l'afebliment de la seva paret i afecta entre l'1,5 i el 2% de la població adulta i fins al 6-7% de les persones de més de 60 anys.
Eco aneurisma 2
photo_camera Els CAP's del Pirineu posen en marxa un estudi per detectar l’aneurisma d’aorta abdominal

Els centres d’atenció primària de l'Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, van posar en marxa ahir un estudi per fer la detecció precoç de l'aneurisma d'aorta abdominal a totes les persones que durant el 2022 compleixen 65 anys. Estan citades per fer-se la prova un total de 123 persones, de les quals 64 són homes i 59, dones.

Eco aneurisma
Eco aneurisma

L'aneurisma d'aorta abdominal és la dilatació causada per l'afebliment de la seva paret i afecta entre l'1,5 i el 2% de la població adulta i fins al 6-7% de les persones de més de 60 anys. L’aorta és el vas sanguini més gran del cos humà, de manera que una ruptura d’un aneurisma de l’aorta abdominal pot causar un sagnat potencialment mortal. En moltes ocasions, els aneurismes creixen de forma lenta i sense símptomes, cosa que en dificulta la detecció. Per aquesta raó, l'objectiu principal de l'estudi és la detecció d'una malaltia que és potencialment molt greu i que si es detecta de forma precoç es pot disminuir la mortalitat que comporta.

La prova de cribratge consisteix en una ecografia abdominal que es fa als CAP, on es determina o no la presència d’un aneurisma d'aorta abdominal. En cas afirmatiu,se’n valora la mida i es decideix si només cal control o si cal tractament.