25.10.2021 |
Viure als Pirineus

EXPOSICIONS

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acull l’exposició itinerant “Segre endins”

L'exposició commemora els 20 anys de la construcció de la presa i de l'expulsió definitiva de les famílies que vivien en els terrenys ara sota les profunditats de les aigües del Segre.
Panoràmica Pantà Rialb
Panoràmica del Pantà de Rialb / CCAU
L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acull l’exposició itinerant “Segre endins”

De l’1 d’octubre al 30 de novembre de 2021, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acollirà l’exposició itinerant “Segre endins”, una activitat que recupera el record dels pobles negats per l’embassament de Rialb a través d’imatges retrospectives de la vida abans de la seva desaparició així com dels diversos moviments socials i polítics oposats al projecte i les conseqüències de la construcció sobre el llegat històric i patrimonial.

Es tracta d’una exposició itinerant que commemora els 20 anys de la construcció de la presa i de l'expulsió definitiva de les famílies que vivien en els terrenys ara sota les profunditats de les aigües del Segre. La mostra es va inaugurar el desembre de 2019 al local social “La Barquera de Mirambell”, a Bassella i, fins al moment, ha realitzat la seva itinerància per diferents localitats (Baronia de Rialb, Oliana, Peramola, Ponts i Tiurana).

L’exposició ha estat impulsada pel Consorci Segre Rialb i ha comptat amb la col·laboració d’un important nombre d’institucions, entre les que destacarien els municipis afectats per l’embassament així com els consells i arxius comarcals de l’Alt Urgell i de la Noguera, entre altres. En el cas particular de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, aquesta institució ha participat amb la cessió d’una part rellevant de la documentació, especialment la procedent dels fons dels olianencs Marcel Ribera i Enric Esteve que documentaren d’una forma extraordinària i minuciosa, en diferents suports i formats (vídeo, pel·lícules de Super-8, fotografies), la vida quotidiana dels pobles abans de la inauguració del pantà així com durant els darrers moments de la seva existència.

L’acte d’inauguració serà presidit per Gemma Orrit, presidenta del Consorci; Josefina Lladós, presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Urgell; Carles Gascón, tècnic de patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Julio Quílez Mata, director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

L’exposició romandrà a les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell de l’1 al 30 de novembre de 2021 i es podrà visitar de dilluns a divendres de 8 a 15 hores.

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acull l’exposició itinerant “Segre endins”
Comentarios